MOKSLO LIETUVA  Nr 10 (300) 2004 m. gegužės 20-birželio 2 d.

 

 

 

 

Kalbos metais –
apie disertacijų kalbą

 

 

Lietuvoje 2004 m. paskelbti Kalbos ir knygos metais. Ta proga (ir ne tik) kalbai daugiau dėmesio turėtume skirti visi. Ne išimtis ir mokslininkai. Gana didelė mokslo kūrinių dalis rašoma lietuviškai, tad geros mintys turėtų būti dėstomos itin gražia, taisyklinga kalba. Mokslo žmonių raštuose pasitaikančios klaidos – autorių antireklama, – nesugebėjimas sklandžiai ir taisyklingai reikšti mintis kelia abejonių ir kitais gebėjimais, kartais net dėstomomis mintimis, jų turiniu ar originalumu…

Tad dabartinių ir būsimųjų mokslininkų dėmesiui siūlome lietuvių kalbos specialistų straipsnių ciklą Dažnesnės disertacijų kalbos klaidos, kuriame atkreipiamas dėmesys į dažniau pasitaikančius raštų kalbos trūkumus, klaidas, pastebėtas disertacijose bei jų santraukose. Iki šiol rašto kalba lituanistų, galima sakyti, nejudintas dirvonas. Todėl tikimės, jog minėtas taisymų ciklas Mokslo Lietuvos puslapiuose bus naudingas visiems mokslininkams, ir ypač būsimiesiems.

Pastudijuokime klaidų taisymus, pasukime galvas dėl tų naujų terminų, pastebėkime nevykusius vertalus – vilkus avies kailiais – ir jų atsisakykime. Tuo kiekvienas prisidėsime, kad kalbos metais kalbos aruodan būtų surinktas kuo gražesnis derlius: pirmiausia atskirkim pelus nuo grūdų, o tada dėkim grūdą prie grūdo…

Kalbos klaidas rinko ir taisė lituanistai „iš pašaukimo“: ilgametis kalbos tvarkytojas Juozas Kundrotas ir filologijos daktaras Vytautas Pranciškus Būda.

Disertacijų santraukos pasirinktos atsitiktinai, jų autoriai dirba įvairiose srityse, įvairiose mokslo institucijose. Tokia atranka neturėtų kelti klausimo, kodėl nagrinėjamas būtent to ar kito autoriaus darbas.

 

Habil. dr. Vincas Būda

 

 

 

Komentarai