MOKSLO LIETUVA  Nr 17 (307) 2004 m. spalio 7 –   20 d.

 

 

 

Dažnesnės disertacijų kalbos klaidos (4)

 

Edita Karbauskienė. Sliekų biohumoso savybės ir jo naudojimas daržovių auginimui (Lietuvos žemės ūkio universitetas, 2000).

Taisytina disertacijos antraštė: Sliekų biohumoso ypatybės ir jo vartojimas daržovėms auginti.

 

Padalyvio vartojimo klaidos

Todėl moksliniai tyrimai, susiję su ekologinių problemų sprendimu mažinant aplinkos taršą ir gaunant ūkinę naudą [...] (= todėl mokslo tyrimai, susiję su ekologinių problemų sprendimu mažinti aplinkos taršą ir gauti ūkio naudą), 5 p. Taršos mažinimas ir naudos gavimas atsietas nuo problemų sprendimo. Juk norėta pasakyti, kad taršos mažinimas, ūkio naudos gavimas ir sudaro tą problemą. Padalyviai mažinant ir gaunant keistini veiksmažodžio bendratimis mokėti ir gauti.

Agurkų derlius išaugintas tręšiant 2t/ha biohumusu, prilygo derliui, išaugintam tręšiant 10 t/ha vermikompostu (= Agurkų derlius, išaugintas patręšus 2t/ha biohumusu, prilygo derliui, išaugintam patręšus 10 t/ha vermikompostu), 10 p. Padalyviu reiškiamas veiksmas turi sutapti su tarinio veiksmu, t.y. tręšimas su išauginimu. Juk neįmanoma išauginti tręšiant. Pirma reikia dirvą patręšti, paskui išauga.

Palyginus (= palyginti) su netręštais [...], 10 p. Vietoj būtojo laiko padalyvio (palyginus) reikia vartoti bendratį (palyginti). Pvz.: Jis palyginti (ne palyginus) dar jaunas.

Painiojama žodžių reikšmė

[...] ir jo naudojimas (= vartojimas), disertacijos antraštė. Kaip daugelį daiktų, taip ir biohumusą ne naudojame, o vartojame. Palyginkite: Maistui reikia vartoti (ne naudoti) daug daržovių (Lietuvių kalbos žodynas).

[...] mažiau (= ne taip greit) užsikemša (= užanka) [...], 18 p. Prieveiksmis mažiau nevartotinas reikšme ne taip greit. Pvz.: Šaltas pienas ne taip greit (ne mažiau) rūgsta.

[...] sijojimo (sijojamuosius) tinklelius (= sietelius). Tinklelis keistinas sieteliu. Juk sijojama sietais, sieteliais, ne tinklais ar tinkleliais. Užsikemša keistinas žodžiu užanka. Kimšti reiškia kišti, grūsti, sprausti. Pvz.: Prikimšk maišą šiaudų. Akt – trauktis kuo paviršiumi. Palyginkite: Užako (ne užsikimšo) eketė.

[...] šiuo laikotarpiu ženkliai (= gerokai) padidėjo [...], 18 p. Ženkliai reiškia lengvai atpažįstamas, gerai matomas. Pvz: Jūsų lagaminas ženkliai pažymėtas. Ženkliai nevartotinas reikšme gerokai.

Linksnių vartojimo klaidos

[...] ir jo naudojimas (= vartojimas) daržovių auginimui (= daržovėms auginti), disertacijos antraštė. Netinka kilmininkas (daržovių) su naudininku (auginimui). Jis keistinas naudininku (daržovėms) su bendratimi (auginti). Palyginkite: Trąšos organinės ir mineralinės medžiagos, vartojamos (ne naudojamos) augalams maitinti (ne augalų maitinimui), dirvožemio fizikinėms, cheminėms ir biologinėms ypatybėms gerinti (ne biologinių ypatybių gerinimui), Akademinis lietuvių kalbos žodynas, XVI, p. 583.

[...] yra geras baltyminis priedas pašarams (žuvims, paukščiams) (=...yra geras baltyminis pašarų ir lesalų priedas žuvims ir paukščiams), 5 p. Priedas ne kam? O kieno? Palyginkite: Algos (ne algai) priedas. Buto (ne butui) priedas. Žuvų – mitalas, paukščių – lesalas.

Skaitlingesni (= gausesni) rūšimis (= pagal rūšis) buvo [...], 18 p. Ne vietoje įnagininkas (rūšimis). Jis keistinas.

Žodžių perteklius

Remiantis atliktais tyrimais daromos tokios išvados [...]  (= remiantis tyrimais...), 18 p. Nereikia žodžio atliktais. Jei tyrimais remiamasi, jie negali būti neatlikti.

[...] nes lengviausiai sijojasi ir mažiau užkemša sijojimo tinklelius (= ...nes lengviausiai sijojami ir ne taip greit užanka  sieteliai), 18 p. Tinklelis keistinas „sieteliu“. Juk sijojame ne tinkleliais, o sietais ar sieteliais. Nereikia žodžio sijojimo (sijojamieji). Užtenka „užanka sieteliai“. Juk niekas nesakė ir nesako sijojamasis rėtis ar kretilas. Užtenka rėtis, kretilas.

Žodžių darybos klaidos

Daržovės sėtos mikrolaukeliuose [...]. (= Daržovės sėtos laukeliuose), 7 p. Mikrolaukeliuose – hibridas. Mikro – tarptautinis, laukeliuose lietuviškas. Mikro nereikia: mažumą rodo priesaga -el-. Palyginkite: laukelis, griovelis, kalnelis... Keistai atrodytų pasakymas: Dideliuose laukeliuose (= Dideliuose, plačiuose laukuose).

[...] moksliniai (= mokslo) tyrimai [...], 5 p. Ypatybei žymėti netinka priesaga -inis- daryti būdvardžiams. Vartotinas nusakomasis kilmininkas. Pvz.: Mokslo (ne mokslinis) darbuotojas. Ūkio (ne ūkinis) vadovas.

Prieveiksmių vartojimo klaidos

[...] o kalcio nežymiai (= šiek tiek) mažiau [...], 9 p. Daugiui ar mažumai žymėti netinka prieveiksmis (ne)žymiai. Jis keistinas kitais prieveiksmiais: šiek tiek, daug, daugiau, gerokai, kur kas… Palyginkite: Jis šiek tiek (ne žymiai) daugiau uždirba.  

Sangrąžinių veiksmažodžių vartojimo klaidos

[...] nes lengviausiai sijojasi (= sijojami), 18 p. Juk kompostas (pūdinys) ne pats sijojasi, jį reikia sijoti. Palyginkite: Straipsnį lengva skaityti (ne straipsnis lengvai skaitosi).

Neveikiamosios rūšies dalyvių įvardžiuotinių formų vartojimo klaidos

[...] sijojimo (= sijojamuosius) tinklelius (= sietelius), 18 p. Paskirčiai žymėti vartojama neveikiamosios rūšies dalyvių įvardžiuotinės formos. Pvz.: sėjamoji, pjaunamoji, siuvamoji...

Nevartotini žodžiai

Skaitlingiausia rūšimis buvo [...] (= pagal rūšis gausiausia buvo…), 18 p. Neturime žodžio skaitlius, negali būti ir skaitlingiausio. Palyginkite: Mokinių skaičius (ne skaitlius) klasėje.

Vartokime lietuviškus žodžius

efektyvios (= veiksmingos),

identifikuoti (= nustatyti),

lokalinis (= vietinis),

optimalus (= geriausias),

problema (= reikalas, dalykas, bėda),

racionaliai (= tinkamai),

utilizavimas (= vartojimas).

                  

Juozas Kundrotas   

       Vytautas Pranciškus Būda

 

 

Komentarai