MOKSLO LIETUVA  Nr 21 (311) 2004 m. gruodžio 2 - 22 d.

 

 

 

Sergejaus Kovaliovo teisme Vilniuje

Pradžia Nr. 20

 

Lapkričio 3 d. Genocido aukų muziejuje vyko vakaras, skirtas žymaus disidento, kovotojo už laisvę ir demokratiją Sergejaus Kovaliovo teismo procesui, kuris vyko Vilniuje, prisiminti.

 

Visi mikrofilmai pasiekė Ameriką

Bene 1989 m. arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, tada dar tik kunigas, gavęs progą nuvykti į JAV, rado visą krūvą savo ir kitų pagamintų Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos ir Aušros mikrofilmų. Jie sėkmingai pasiekė adresatą. Tuo „lobiu“ rūpinosi kunigas Kazimieras Pugevičius. Pagal Kronikos ir Aušros tekstus parengtos medžiagos būdavo transliuojamos per Vatikano ir Laisvės radiją, Amerikos Balsą. Pastarasis nuo antrojo Kronikos numerio pradėjo ją versti į anglų kalbą, leisti atskirais numeriais. Visi Kronikos numeriai būdavo leidžiami 1000 egz. tiražu ir išsiuntinėjami į Europą, Šiaurės ir Pietų Ameriką, net Australiją.

Beje, vertimą į anglų kalbą finansavo organizacija Amerikos lietuvių kunigų vienybė, vėliau vertimu ir leidyba rūpinosi Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikoms leisti sąjunga. Vėliau Kronika būdavo perduodama į Lietuvos Katalikų religinės šalpos informacijos centrą Brukline, Niujorke. Kronika buvo leidžiama įvairiomis pasaulio kalbomis – anglų, ispanų, prancūzų, portugalų.

Beje, kaip S. Tamkevičiui tvirtino K. Pugevičius, Amerikos lietuviai net ir nepažinodavo tų asmenų, kurie jiems perduodavo tuos brangius ritinėlius su Kronikos mikrofilmais. Ateidavo, įteikdavo ir atsisveikindavo. 

S. Tamkevičius S. Kovaliovo teisme Vilniuje nedalyvavo, nenorėdamas per daug savęs atskleisti. Tačiau po vienos kitos kratos suprato, kad jo nedalyvavimas KGB keltų dar didesnių įtarimų. Todėl Viktoro Petkaus ir Antano Terlecko procesuose LTSR Aukščiausiajame Teisme jau stengėsi dalyvauti, bent jau su kitais bendraminčiais pasisukioti vestibiulyje, mat į teismo salę neįleisdavo.

Atsargumo nebuvo
per daug

Katalikų kunigai buvo ne vieninteliai asmenys, su kuriais Maskvos disidentai palaikydavo ryšius Lietuvoje. Arkivyskupas S. Tamkevičius prisimena, kad Maskvoje bendraujant su vietiniais disidentais buvo stengiamasi neminėti pavardžių, neklausinėti apie kitus asmenis, su kuriais palaikomi ryšiai. Bijojo KGB užvesti ant tikrų pėdsakų. Nors KGB pareigūnai, atrodo, žinojo daugiau, negu manė kai kurie disidentai ir žmogaus teisių gynėjai. S. Tamkevičius pripažįsta bene 1975 m. dar galvojęs, kad apie jo slaptą veiklą sovietų saugumas nedaug žino. Vis dėlto Kaune, kai kuriuose butuose, pasiklausymo įranga veikė visai neblogai ir sovietiniam saugumui pavyko įrašyti ne vieną ten susirinkdavusių asmenų pokalbį. Tai paaiškėjo jau nepriklausomybės metais, kai dalis buvusio KGB archyvo (dabar jis vadinamas Lietuvos ypatinguoju archyvu) tapo prieinami tyrinėtojams. Taigi atsargumas visada pasiteisina.

Žinios iš Simo Kudirkos teismo

Antanas Terleckas tvirtina su maskviečiu žmogaus teisių gynėju Aleksandru Lavutu susipažinęs po to, kai buvo suimtas Sergejus Kovaliovas. Įvairius dokumentus apie žmogaus teisių Lietuvoje pažeidimus į Maskvą veždavo Vaclovas Sevrukas, Stasys Jakas, Pavelas Jakiras. Buvo nuvežtas ir Simo Kudirkos teismo, vykusio Vilniuje, aprašymas. Aprašymas buvo šiek tiek išplėstas, nes S. Kudirka tuo metu negalėjo žinoti visko, kas tuo metu vyko Lietuvoje.

Praėjus daugeliui metų vieno JAV lietuvio A. Terleckas paklausė, kaip amerikiečiai vertino reportažą apie S. Kudirkos teismą. Pasirodo, tą medžiagą išspausdino didieji JAV ir Kanados laikraščiai. Amerikos lietuviai supirkinėjo tuos laikraščius, palikdavo kirpyklose bei kitose žmonių susibūrimo vietose – taip platino informaciją apie įvykius Lietuvoje.

Kaip A. Terleckas
žydo ieškojo

A. Terleckas papasakojo apie savo pirmą susitikimą su A. Lavutu, vienu artimiausių Andrejaus Sacharovo ir S. Kovaliovo bendražygių, kurio nepažinojo, nes Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos mikrofilmus ir popieriuje išspausdintą leidinio egzempliorių į Maskvą veždavo kiti asmenys, dažniausiai kunigai. Tai štai vieno žymiausių Lietuvos disidento Viktoro Petkaus paprašytas, A. Terleckas turėjo sutikti A. Lavutą, kuris iš Maskvos atvežė maisto S. Kovaliovui. Norėta maskvietį sutikti, pamaitinti ir jį užimti. Be didelio malonumo A. Terleckas sakosi ėjęs į tą KGB „lizdą“, didvyriu nesijautė. Gal konjako nori? – paklausė V. Petkus. Duok, – sutiko A. Terleckas. Taurę išgėręs lyg ir padrąsėjo, paklausė, kaip tą maskvietį pažinti, kaip jo klausti. Žydas, – lakoniškai pasakė V. Petkus.

A. Terleckas nuėjo ieškoti žydo. Siuntinių priėmimo punkte trys asmenys po savo duonmaišius naršo, bet nė vieno žydo nematyti. A. Terleckas paklausė lietuviškai: Kas čia iš Maskvos? Vienas vyras pasisakė esąs iš Maskvos. Man sakė, kad turi būti žydas, – tarė A. Terleckas. Vyriškis prisipažino ir esąs žydas. Kad visai nepanašus į žydą, nieko negalįs pakeisti.

Abu pasijuokė ir pėsčiomis patraukė pas V. Petkų. Žygį pradėjo kreipdamiesi vienas į kitą jūs, o kol atėjo iki V. Petkaus buto, jau vienas kitą vadino tu. Niekas taip žmonių nesuartina, kaip bendra kova, tegul ir tyli, disidentiška. Lietuviškai papietavo, pabendravo, o vakare A. Terleckas išlydėjo A. Lavutą į Maskvą.

Antrą kartą su A. Lavutu susitiko Maskvoje, kur A. Terleckas ir V. Petkus atvyko paminėti S. Kovaliovo gimtadienio. Tai vyko S. Kovaliovo bute, 26 Baku komisarų gatvėje. Beje, lietuvius disidentus paskatino vykti į Maskvą, kaip vėliau paaiškėjo, KGB agentė. Atvyko iš Maskvos, aiškino, kad bus minima S. Kovaliovo gimimo diena ir būtinai reikia kas nors iš Lietuvos turi dalyvauti.

Svarbiausi Maskvos disidentai tame S. Kovaliovo gimtadienio minėjime, regis, nedalyvavo, tačiau šis epizodas rodo, kad sovietų saugumas jau ne tik sekė Maskvos ir Lietuvos disidentus, bet mėgino jų veiklą kreipti sau reikalinga vaga, provokuoti bei kontroliuoti jų veiklą.

Nors Helsinkio aktas ir buvo pasirašytas...

Prasidėjus S. Kovaliovo teismo procesui Vilniuje, 1975 m. gruodį iš Maskvos atvyko didelė grupė Rusijos disidentų, su akademiku A. Sacharovu priešakyje. Lietuvos žmogaus teisių gynėjai rengėsi maskviečius sutikti ir juos globoti.

Prieš tai reikėtų štai ką priminti. Tų pačių 1975 m. rugpjūčio 1 d. Helsinkyje 35 valstybių atstovai pasirašė Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencijos Baigiamąjį aktą. Kadangi pasirašė ir Sovietų Sąjunga, atsirado opozicinės veiklos galimybės šios šalies disidentams. Tačiau jos buvo tik teorinės. Baigiamąjį aktą pasirašiusios valstybės signatarės įsipareigojo vykdyti pasirašytojo dokumento reikalavimus. Nors Akte buvo deklaruojamos žmogaus teisės ir laisvės, bet Sovietų Sąjungoje to nebuvo paisoma ir toliau persekioti pasyviosios rezistencijos atstovai. Vis dėlto Helsinkio konferencijos Baigiamasis aktas stiprino teisinį pagrindą kovoje su totalitarine sistema, turėjo didelės įtakos formuojantis disidentiniam sąjūdžiui Lietuvoje.

Disidentai veikė ne pogrindyje, bet viešai, nepažeisdami galiojusių teisės normų, o svarbiausiu savo tikslu laikė žmogaus teisių ir laisvių gynimą. Tą judėjimą galima vertinti kaip alternatyvą oficialiajai ideologijai, vertusiai abejoti vienpartinės sistemos teisėtumu ir oficialiai peršamų dogmų teisingumu. Ši veikla turėjo formuoti visuomenės nuomonę šalies viduje ir užsienyje.

1976 m. lapkričio 25 d. susikūrė Lietuvos Helsinkio grupė. Dar 1976 m. gegužės 12 d. tokia grupė susikūrė Maskvoje, o jos pavyzdžiu – Ukrainos Helsinkio grupė. Tai A. Sacharovo mintis: šios grupės turėjo tirti ir į viešumą kelti Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencijos Baigiamojo akto, pasirašyto Helsinkyje, pažeidimus prieš sąžinės, religijų, minties ir įsitikinimų laisvę. Susikūrė tokios grupės Armėnijoje ir Gruzijoje, kurios kaip ir lietuvių bei ukrainiečių grupės prisijungė ne prie Maskvos, bet prie tarptautinio Helsinkio grupių sąjūdžio.

Pastebėsime, kad iš kitų Sovietų Sąjungoje veikusių Helsinkio grupių Lietuvos Helsinkio grupė skyrėsi tuo, kad neapsiribodama reikalavimais laikytis žmogaus teisių, reikalavo ir tautų teisių, nuolat pabrėždavo Lietuvos okupacijos 1940 m. faktą. Tuo Lietuvos disidentai skyrėsi nuo Rusijos disidentų, kuriems tautinė ir religinė problematika iš esmės buvo svetima. Tačiau KGB Lietuvos Helsinkio grupę vertino kaip anisovietinę ir jos narius persekiojo, teisė laisvės atėmimu bei tremtimi.

 Sovietų saugumui negaliojo tarptautinės normos

Grįžkime į 1975 m. gruodį ir remdamiesi tų įvykių liudininkais prisiminkime, kas Vilniuje vyko dėl S. Kovaliovo teismo proceso. Nors Sovietų Sąjunga ir pasirašė Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencijos Baigiamąjį aktą, bet tai tebuvo propagandinė akcija tarptautinei visuomenei klaidinti. Ir toliau kovotojai už žmogaus teises bei religines laisves buvo persekiojami, vyko jų teismai. Nebuvo nutrauktas ir Sergejaus Kovaliovo procesas.

Į procesą Vilniuje atvykusius disidentus iš Maskvos ir Leningrado pasitikti rengėsi V. Petkus, Jonas Volungevičius, A. Terleckas, Valerijus Smolkinas ir Kęstutis Jokubynas. Pastarasis visada ateidavo tiksliai sutartu laiku, o tą kartą pavėlavo. Tai jį išgelbėjo nuo arešto. V. Petkų, A. Terlecką, J. Volungevičių ir V. Smolkiną sovietų saugumiečiai sulaikė.

A. Terleckas buvo įspėtas, kad gali būti sulaikytas, bet jam atrodė tai mažai įtikėtina, nes nusikaltimo nepadarė, įstatymų nepažeidė. Tačiau prie Aukščiausiojo Teismo pastato vos priėjusį A. Terlecką pasitiko sovietų saugumo majoras Pranciškus Stanislovas Kalakauskas ir dar du saugumiečiai, kurie pasiūlė A. Terleckui važiuoti kartu. Tai reiškė, kad jis sulaikytas. Buvo nuvežtas į sovietų saugumo pastatą, ten atvežė ir kitus suimtuosius.

V. Smolkinas atsisakė su saugumiečiais kalbėtis kitomis temomis, išskyrus vieną – žvejybą. A. Terleckas – ne žvejys, todėl jam įdomiausia kalbėti apie politiką. Tačiau majoras P. S. Kalakauskas ne itin domėjosi politika, tad pokalbiui su A. Terlecku buvo atsiųstas jam labiau tinkamas Julius Česnavičius.

Tai pasakyk, Terleckai, kada bus ta laisva Lietuva? – paklausė J. Česnavičius. Nežinau, nė viena pogrindinė organizacija nesikreipė į mane ir neprašė parašyti programos, – palaikė žodinį žaidimą A. Terleckas, bet tai saugumiečiui nepatiko. Paminėjus žodį programa buvo aiškiai matyti, kad šis pradėjo nervintis. Kai jaudindavosi, imdavo mikčioti. Bet Lietuva tikrai bus laisva, nes Kremliaus ponai galų gale suvoks, kad neapsimoka Lietuvos laikyti tokioje būklėje, – A. Terleckas jautėsi vis laisviau žodinėje dvikovoje, o J. Česnavičiaus kantrybė pradėjo sekti. Pagaliau trenkęs durimis išėjo.

Suimtuosius paleido, liepė eiti namo, tik jokiu būdu ne į S. Kovaliovo teismą. A. Terleckas patraukė pas V. Petkų, kur jau buvo paruošti pietūs A. Sacharovui ir kitiems su juo atvykusiems Helsinkio grupės nariams. A. Terleckui kaip drąsesniam vėl teko eiti į teismo rūmus ir pakviesti pietų į procesą atvykusius S. Kovaliovo bendražygius.

Pirmoji pažintis su Andrejumi Sacharovu

A. Sacharovo A. Terleckas nepažinojo, o akademikui artimos aplinkos žmonės stengdavosi jį apriboti nuo naujų pažinčių. Saugojo A. Sacharovo nervų sistemą ir širdį, nes jo sveikata jau buvo gerokai pašlijusi. Vis dėlto A. Terlecko bičiuliai, rusų disidentai, A. Sacharovui jį pristatė. Atsirado proga pakviesti akademiką pietų.

Ėjo pėsčiomis pro sovietų saugumo rūmus priešais V. Lenino paminklą. A. Terleckas parodė tą pastatą, paaiškino, kas ten įsikūrę, o A. Sacharovas sako, kad netoliese kaip tik apsistojęs. Kadangi sovietų saugumo sulaikytieji lietuviai negalėjo sutikti A. Sacharovo ir kitų rusų disidentų, tad akademikui savo bute pasiūlė apsistoti kartu iš Maskvos važiavęs Eitanas Finkelšteinas, beje, fizikos mokslų daktaras.

A. Sacharovas buvo atvestas į butą Gerelio g. 8 (dabar – Domininkonų g.), kur gyveno seserys vienuolės Marytė ir Onutė Poškutės. Čia papietavo, o vakare susirinko ir sugrįžusieji iš S. Kovaliovo teismo proceso. Buvo nutarta visiems eiti pas Eitaną Finkelšteiną, nes ten žadėjo ateiti dailininkas, kuris turėjo A. Sacharovui įteikti dovaną – savo nutapytą paveikslą.

Kai paveikslas buvo įteiktas ir pasakytos derančios tokia proga kalbos, A. Sacharovas pasiūlė eiti ir paskambinti jo žmonai Elenai Boner į Oslą. Mat ji buvo išvykusi, nes, negalint atvykti Andrejui Sacharovui, jam paskirtą Nobelio taikos premiją turėjo priimti jo žmona. A. Terleckas perspėjo A. Sacharovą, kad iš Lietuvos jam tikrai nepavyks susisiekti su Oslu.

Vis dėlto A. Sacharovas laikėsi savo sumanymo. Išėjo iš E. Finkelšteino buto, ėjo per V. Lenino aikštę (dabar – Lukiškių) ir pro sovietų saugumo pastatą. Iš priekio ateina du „mulai“ – galima laukti visko. Vienas eidamas pro šalį taip užkabino A. Terlecką pečiu, kad menkesnio sudėjimo vyras būtų nuvirtęs. A. Terleckas išsilaikė.

Štai ir pašto pastatas. A. Sacharovas pareiškė norįs pakalbėti su vienu iš šeimos narių bet prisiskambinti į Oslą nepavyko.

Kad vilniečiai nepatektų
į Teismo pastatą

Norintiesiems patekti į S. Kovaliovo teismo procesą, buvo daromos įvairios kliūtys. Įstaigų vadovams kuo griežčiausiai buvo įsakyta stebėti savo darbuotojus, kad niekas iš jų nedrįstų net rodytis netoli teismo rūmų. Sovietų saugumas norėjo parodyti, kad Lietuvos žmonės visai nesidomi tuo procesu ir nepalaiko žmogaus teisių gynėjų. Kadangi A. Terleckas kaip tik buvo atleistas iš darbo, tai jam atkrito formali kliūtis, trukdanti ateiti į teismą. Saugumo pulkininkas pasakė A. Terleckui, kad jis gausiąs gerą darbą, jei išeisiąs iš teismo pastato. A. Terleckas nesusigundė. Tada mėgino jį iš ten eliminuoti kitais būdais. Saugumiečiai kibo prie atėjusių žmonių: Kodėl ne darbe? Ne kartą užkabindavo ir A. Terlecką. Tas atšaudavo: Pietų metas. Pietų metu iš tiesų ateidavo daugiau žmonių, tačiau jam baigiantis tekdavo skubėti į darbus, nes ten taip pat būdavo klausiama, kur žmogus buvo.

Ne visi buvo režimui parsidavę tarnai. Vos baigėsi pietų pertrauka, įstaigose pasigirsdavo vadovų skambučiai: kur tas ar kitas darbuotojas? Kur Laujalis? – klausia vienos įstaigos direktorius. Labai žmogiška vadovė jam atsako: Darbe. – Kaip darbe, jei trainiojasi po Aukščiausiąjį teismą? – Ar jums jį atsiųsti? Viršininkas atlyžo: Ne, nereikia.

Sovietų saugumo darbuotojus erzino tai, kad atvykėliai disidentai iš Maskvos ir Leningrado (dabar – Sankt Peterburgas) susidėjo su tuo Terlecku… Juk ne juokas: Andrejus Sacharovas – tris kartus Socialistinio darbo didvyris, šiaip ar taip – figūra. Tarp disidentų buvo buvusio TSRS užsienio reikalų ministro M. Litvinovo sūnus, Armėnijos MA narys korespondentas Jurijus Orlovas ir kiti. Ne šiaip kokie eiliniai asmenys. Todėl kai A. Terleckas pasirodydavo teismo pastate, saugumiečiai vienu balsu pradėdavo šaukti: Vor, vor (vagis, vagis)! Tačiau rusų disidentų tokios menkos klastos negalėjo apgauti.

Pietūs geresni nei pas Norvegijos karalių

A. Terleckui nepamirštamą įspūdį padarė vėlyvi pusryčiai, o gal ankstyvi pietūs po vieno rytinio posėdžio teisme. Susirinko visi žmogaus teisių gynėjai. Tuo metu kaip tik BBC radijo stotis transliavo Nobelio taikos premijos įteikimo iškilmes. Lyg tyčia buvo labai gerai girdėti. Jelena Boner priimdama Andrejui Sacharovui skirtą Nobelio taikos premijos laureate diplomą iš Norvegijos karaliaus rankų pasakė: Dabar aš prieš jus kalbu, o mano vyras Andrejus Sacharovas, kuriam čia turėjo būti įteikta Nobelio taikos premija, šąla Vilniuje prie teismo rūmų, kur teisiamas žmogaus teisių gynėjas Sergejus Kovaliovas…

Tie žodžiai labai pralinksmino Andrejų Sacharovą: Kur jau šąlu. Kad mano žmona žinotų, jog čia mums patiekti geresni pietūs, negu ten pas Norvegijos karalių Osle.

Bus daugiau

Gediminas Zemlickas

 

 

 

Komentarai