Pirmas puslapis
Turite vinilinių garso įrašų plokštelių? Neskubėkite jų išmesti
11-02-2006

Korporacija ELP pranešė, kad ji sukūrė iš principo naują prietaisą, galintį groti vinilines plokšteles, išgaunant puikios kokybės garsą ir tuo pačiu jų nė trupučio nesudėvint -  garsas yra nuskaitomas ne adata, kaip jau primirštų plokštelių grotuvų, o lazerio spinduliais. Lazerio spindulių - net penki: du nuskaito stereo garsą, du kontroliuoja kairę ir dešinę įrašo griovelio pusę, kad skaitantys spinduliai neiškryptų iš jo, o penktasis - kontroliuoja takelio aukštį ir parenka tinkamą garso informaciją nuskaitančių spindulių sufokusavimą.

Schema, iliustruojanti nuskaitymo procesą lazerio spinduliais nuo abiejų garso takelio briaunų. Vaizdumo dėlei schemoje nupiešta ir adata.  Didinimas - 4000 kartų.

Prietaisas neturi tokių problemų, kaip netinkamas adatos judėjimo greitis, nuo vibracijos peršokantys takeliai, gergždimas ar garso iškraipymai. Atkuriamų dažnių juosta - nuo 20 Hz iki 25000 Hz.

Lazerio spindulio, stereo bei mono adatų dydžių palyginimas, iliustruojantis geresnį aukštųjų dažnių atkūrimą lazeriniu plokštelių skaitytuvu. Didinimas - 1500 kartų.

Prietaiso kaina nemaža ir siekia 18000 JAV dolerių, tačiau gal tai nebus kliūtis profesionalioms studijoms ir tikriems vinilinių plokštelių mėgėjams.

http://www.audioturntable.com/about/index.html

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.