Pirmas puslapis
Tyrimas parodė, kaip Ebolos ir Marburgo virusai sukelia ligą
22-10-2006

Ypač pavojingi Ebolos ir Marburgo virusai nužudo net 80% jais užsikrėtusių žmonių ir yra ypač paplitę tropiniuose Afrikos miškuose, kur nuo jų kasmet miršta šimtai žmonių.

Šie virusai sugeba blokuoti imuninę sistemą.

Mokslininkas Ian Lipkin iš Colombijos universiteto su grupe kolegų tyrė šių virusų genus, ieškodami genome tokių dalių, kurios būtų panašios į kitų virusų, sugebančių blokuoti imuninę sistemą, genų atkarpas.
Jie taip pat susintetino eilę amino rūgščių (proteinų), kuriuos sukuria tos genų atkarpos ir tyrė, kaip jie veikia imuninę sistemą. Pasirodė, kad iš 17 tirtų protenų net 16 sugeba neutralizuoti žmogaus imuninės sistemos ląsteles, o viena – veikė tik šimpanzių imuninę sistemą, tačiau neturėjo jokio paveikio žmogui.

Toliau tirdami šias naujai susintetintas amino rūgštis, mokslininkai tikisi sukurti vaistus nuo mirtinai pavojingų Ebolos ir Marburgo virusų, nuo kurių vaistų kol kas nėra, o šios ligos gali plisti ir dėl padidėjusio žmonių mobilumo, prekybos gyvūnais ar tapti teroristų ginklu.


Ebolos virusas

Nuoroda į straipsnį žurnale 'Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) Journal'.

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.