Pirmas puslapis
Vištienos vartojimas gali sumažinti riziką susirgti gaubtinės žarnos vėžiu
22-12-2005

Neseniai Amerikos gastroenterologijos žurnale paskelbtas tyrimas, kuriuo atskleista, kad dietos ypatumai gali įtakoti adenomų ar nepiktybinių polipų gaubtinėje žarnoje išsivystymą.

Šiame tyrime dalyvavusiems virš 1500 pacientų buvo išoperuoti polipai gaubtinėje žarnoje. Jie visi suteikė informacijos apie savo dietą. Praėjus vieneriems ir ketveriems metams, tiriamiesiems gaubtinės žarnos apžiūra, siekiant nustatyti, ar atsinaujino polipai. Tiems, kurie vartojo daugiau perdirbto maisto, nustatyta didesnė adenomų gaubtinėje žarnoje išsivystymo rizika. Tiems, kurie vartojo daugiau baltos mėsos, pavyzdžiui vištienos, nustatyta mažesnė rizika.

'Gauti rezultatai pakartoja ankstesnių tyrimų rezultatus, kad tam tikri dietiniai veiksniai gali būti svarbūs polipų ar vėžio gaubtinėje žarnoje išsivystymui' - teigia Douglas Robertson, pagrindinis tyrėjas.

Ankstesnių tyrimų metu tirta, ar skaidulų vartojimas įtakoja adenomų ir vėžio išsivystymą gaubtinėje žarnoje. Beje, šių tyrimų metu nebuvo nustatytas statistiškai reikšmingas ryšys. Tokie patys rezultatai gauti, tiriant riebalų ir raudonos mėsos vartojimo įtaką.

Remiantis Nacionalinio vėžio instituto ir JAV nacionalinių sveikatos institutų duomenimis, gaubtinės žarnos vėžys yra trečias pagal dažnumą, nesusijusių su odos vėžiu grupėje, vyrams (po prostatos vėžio ir plaučių vėžio) ir moterims (po krūties vėžio ir plaučių vėžio). Dėl gaubtinės žarnos vėžio JAV miršta daugiau nei 57000 žmonių kasmet.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.