Pirmas puslapis
Kas laukia žmonijos - dangus ar pragaras?
17-07-2006

Neseniai kompiuterių specialistas Bill Joy žurnale 'Wired' publikavo straipsnį, pavadintą 'Kodėl ateičiai mūsų nereikės'. Jame buvo iškeltas pakankamai rimtas įspėjimas - technologijos, kurias mes taip puoselėjame, gali sunaikinti mus pačius. Bill Joy tikrai nėra luditas. Jis - vienas iš kompanijos Sun Microsystems įkūrėjų, matematikas ir išradėjas. Bill Joy nuomone, išdėstyta straipsnyje, žmonija, vystydama kibernetiką, nanotechnologijas ir genetiką, greitai artėja prie taško, kuomet ji pati taps nebereikalinga - tai įvyks nuo to momento, kuomet šių technologijų produktai galės egzistuoti, atsikurti, tobulėti patys ir patys toliau kurti naujas technologijas be žmogaus įsikišimo.

Bill Joy nuomone, tuomet mes tapsime šalutiniu ir atgyvenusiu produktu ir mūsų kūriniai, sekdami savo logika, žmonijos paprasčiausiai atsikratys. Ganėtinai paprasta evoliucijos teorija, Bill Joy pavadinta ‘Pragaro’ scenarijumi.

Joel Garreau, knygos 'Radikali evoliucija' autoriaus ir šio požiūrio šalininko žodžiais, 'Pragaro' scenarijaus sekėjų optimistinė prognozė - mes sunaikinsime žmoniją per maždaug 25 metus. Pesimistinė - organinės gyvybės visai neliks. Jo nuomone, šiuo metu evoliucija yra ties lūžio tašku - šimtmečius mes naudojome technologijas aplinkai pakeisti, tačiau dabar pradėjome keisti save pačius. Kaip didžiausios grėsmės 20-ajame amžiuje buvo atominiai, cheminiai ir bakteriologiniai ginklai, taip 21-ajame amžiuje grėsme tapo genų inžinerijos, robotų, nano ir informatikos technologijos.

Bet pagrindinis skirtumas yra tas, kad masinio naikinimo ginklams kurti reikėjo milžiniškų mokslinių resursų, sudėtingų technologijų ir sunkiai gaunamų žaliavų, juos kontroliavo vyriausybės bei tarpvalstybiniai susitarimai. 21-ojo amžiaus technologijos didžiąja dalimi yra kuriamos ir naudojamos privačių įmonių, asmenų, tame tarpe ir su negerais ketinimais. Jos yra prieinamos ir neturint didelių finansinių ar žmogiškųjų resursų ir praktiškai nebekontroliuojamos. Moralinės ir kultūros vertybės evoliucionuoja gerokai lėčiau, nei technologijos. Mes nebespėjame prisitaikyti prie eksponentiniu greičiu augančių technologijų galimybių ir laiku numatyti jų poveikio. Garreau nuomone, daugelis inovacijų dabar atsiranda iš 'apačios', iš kelių ar net vieno žmogaus idėjų ir iniciatyvų. Pavyzdžiui, eBay ar Skype, kurios jau pakeitė milijonų žmonių elgesį.

Joel Garreau mano, kad atsiras kitų, 'patobulintų' žmonių, stipresnių ir protingesnių už mus, rasė. Jei dabar tai daroma steroidų ir atmintį gerinančių vaistų pagalba, netrukus į sceną ateis genų inžinerija. 'Tokia padėtis buvo prieš 50000 metų, kuomet Homo Sapiens gyveno šalia neandertaliečių. Kuo tai baigėsi, žinome', - sako Joel Garreau.

Tačiau labai dažnai prognozės, ypač tokios neigiamos, neišsipildo. Greičiausiai ateitis bus nei dangus, nei pragaras, o kažkas per vidurį. Tik nuo mūsų priklausys, į kurią pusę tas vidurys bus labiau paslinktas.

             

CNN

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.