Pirmas puslapis
Nenorėtumėte pasidaryti... mikro malūnsparnio?
08-04-2006

Malūnsparnių konstravimas – gana sudėtingas užsiėmimas, reikalaujantis daug aerodinamikos žinių ir specialių įrengimų, tokių kaip girokompasai ir autopilotai panaudojimo, tačiau Petter Muren, inžinierius iš Norvegijos, sugalvojo kaip įveikti šiuos sunkumus ir sukūrė vos 3,3 gramus sveriantį malūnsparnį, pavadintą Picoflyer.

Jis naudoja du rotorius, besisukančius į priešingas puses ir specialią pasyvią stabilizacijos sistemą, praktiškai nepridedančią įrenginiui jokio papildomo svorio: žiedai, jungiantys propelerių mentes, išlaiko jas vienoje plokštumoje, ir, jei tik skraidymo aparatas pakrypsta į šoną, jį sugražina į vertikalią padėtį. Aparatas maitinamas nedidele baterija, varančia tris elektros motorus. Vertikalių menčių greičio kitimas leidžia reguliuoti skridimo aukštį, vienos iš vertikaliųjų menčių greičio kitimas nukreipia malūnsparnį į kairę ar dešinę pusę, o uodegos variklis leidžia malūnsparniui skristi pirmyn ar atgal.

Šiuo aparatu jau susidomėjo ir universitetai, norintys ištirti jo charakteristikas, ir karinės pramonės atstovai bei žaislų gamintojai.

Popular Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.