Pirmas puslapis
Kava ir arbata gali sumažinti riziką sirgti lėtinėmis kepenų ligomis
02-12-2005

Amerikos gastroenterologų asociacijos (AGA) žurnale 'Gastroenterologija' atspausdintame straipsnyje rašoma, kad žmonės, turintys didesnę riziką sirgti kepenų ligomis, gali žymiai sumažinti šią riziką, išgerdami per dieną daugiau nei du puodelius kavos ar arbatos. Šis profilaktinis efektas pasireiškia tik žmonėms, turintiems didesnę riziką sirgti kepenų ligomis dėl dažno alkoholio vartojimo, antsvorio ar diabeto.
Remiantis Sveikatos statistikos Nacionalinio centro duomenimis, kiekvienais metais nuo lėtinių kepenų ligų miršta apie 28000 žmonių, ir daugiau kaip 5 mln. žmonių serga lėtinėmis kepenų ligomis ir ciroze Jungtinėse Valstijose.
'Kol kas būtų per drąsu skatinti pacientus daugiau gerti kavos ar arbatos', teigia med.dr. Constance E. Ruhl, kuri atliko tyrimą kartu su kolega med. dr. James E. Everhart. 'Mes tikimės, kad gauti rezultatai paskatins mokslininkus, tiriančius kepenų ligų progresavimą, tęsti tyrimus šioje srityje'.

Tyrime dalyvavo 9849 dalyviai. Kavos ir arbatos suvartojimas buvo skaičiuojamas puodeliais. Tiriamieji suvartojo nuo 0 iki 16 puodelių per dieną, vidutiniškai - po du puodelius per dieną. Nustatyta, kad tiems, kurie išgerdavo daugiau nei du puodelius kavos ar arbatos kasdien, lėtinės kepenų ligos išsivystė perpus mažiau, nei tiems, kurie išgerdavo mažiau nei vieną puodelį per dieną.
Per pastaruosius keletą metų vis stiprėjo prielaida, kad kava mažina cirozės ir kepenų vėžio riziką. Šis tyrimas patvirtina galimą kavos profilaktinį efektą nuo lėtinių kepenų ligų ir cirozės.
'Tyrimu mes nustatėme, kad kofeinas buvo iš dalies atsakingas už apsauginį efektą. Vis dėlto, dar reikėtų atlikti klinikinius kofeino veikimo mechanizmo tyrimus', teigia Dr. Ruhl.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.