Pirmas puslapis
Resveratrolis pailgina trumpaamžių stuburinių gyvūnų gyvenimo trukmę ir sulėtina senėjimą
08-02-2006

Tirdami ypač trumpai gyvenančias žuvų rūšis, mokslininkai įrodė, kad natūralus junginys, kurio bestuburių gyvūnų gyvenimo trukmę pailginantis poveikis buvo nustatytas jau anksčiau, gali taip pat veikti ir stuburinius gyvūnus.
Vaistų, galinčių sulėtinti su senėjimu susijusių ligų išsivystymą ir pagerinti vyresnių žmonių gyvenimo kokybę, kūrimas įgauna vis didesnį susidomėjimą šiuolaikinėje visuomenėje. Beje, sėkmingam tokių vaistų kūrimui geriausia tinka trumpai gyvenantys gyvūnai - žinduoliai gyvena palyginti ilgai, ir juos daug sunkiau tirti nei trumpaamžes rūšis.

Resveratrolis yra organinis junginys, natūraliai randamas vynuogėse, ypač daug jo esti raudonajame vyne. Ankstesniuose tyrimuose buvo įrodytas resveratrolio sugebėjimas pailginti tokių bestuburių, kaip mielės, kirmėlė C. elegans ir muselė Drosophila, gyvenimo trukmę. Iki šiol gyvenimo trukmės farmakologiniai tyrimai buvo atliekami su kirmėlių ar vabzdžių organizmais, nes jie yra maži, trumpai gyvena ir jų auginimas yra palyginti pigus. Laboratorinės pelės gyvena daugiau nei du metus ir palyginti brangu jas išlaikyti, atliekant didelio masto farmakologinius tyrimus.

Neseniai mokslininkai šiems tyrimams panaudojo žuvų rūšį, kuri nelaisvėje gyvena tik tris mėnesius. Mokslininkai resveratrolio pridėjo į įprastinį žuvų maistą ir nustatė, kad jis pailgina gyvenimo trukmę bei atitolina senėjimo pradžią.

Resveratrolis yra pirmasis junginys, kurio gyvenimo trukmę ilginantis poveikis nustatytas labai skirtingoms gyvūnų rūšims, ir jo molekulė turėtų būti pradinė molekulė vaistų, lėtinančių su senėjimu susijusių ligų išsivystymą, kūrimui.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.