Pirmas puslapis
Originalus trijų dimensijų 'Alisos stebuklų šalyje' rankraštis - jau internete
23-09-2005

Britų biblioteka į internetą patalpino originalų 'Alisos stebuklų šalyje' rankraštį. Naudojant 'Flash' technologiją, rankraštis gali būti virtualiai vartomas, tuo pačiu metu girdint, kaip šiugžda verčiamas lapas. Knyga yra įgarsinta aktorės Miriam Margolyes.

Su šia technologija biblioteka padarė prieinamas skaitytojams jau 14 retų knygų ir rankraščių, pavadintų 'Turning Pages collection'  - verčiamų puslapių kolekcija. Tame tarpe - Jane Austen 'Anglijos istorija', 'Leonardo užrašai', Mercator 'Europos atlasas', Lindisfarne 'Evangelija' ir kitos knygos.
Panaudota 3 dimensijų puslapių vertimo technologija, paverčianti knygos skaitymą realiu pojūčiu, 2005 metų kovą gavo 'Learning on Screen' prizą. Puslapių dalis galima padidinti virtualiu 'padidinimo stiklu'.

Devyniasdešimties puslapių knygoje įdėtos visos Luiso Kerolio sukurtos 37-ios iliustracijos, įskaitant ir piešinį, kuris buvo aptiktas paslėptas po Alisos nuotrauka tik 1977 metais.

Dabar bibliotekos lankytojai gali virtualiai 'prisiliesti' prie knygų, kurios be skaitmeninių technologijų būtų prieinamos tik labai siauram specialistų ratui, o kiti į jas galėtų pažiūrėti tik ekspozicijoje per apsauginį stiklą.

Knygas galima pažiūrėti Britų bibliotekos tinklalapyje.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas Svečias Data 2005-09-29 11:35:02
Tikrai įdomu pavartyti tas knygas.

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.