Pirmas puslapis
Matematika padeda įminti liaudies kūrybos mįsles
10-07-2006

Ron Eglash, Rensselaer Politechnikos Instituto (JAV) profesorius, sukūrė įdomią programinę įrangą, leidžiančią įvertinti ir vaizdžiai pamatyti, kokią įtaką matematika turi liaudies kūryboje. Programinė įranga, pavadinta 'Culturally situated design tools', šis pavadinimas apytikriai gali būti išverstas 'Liaudies kūrybos imitacijos įrankiai', leidžia suprasti matematikos principus, kurie yra naudojami įvairiausiose kultūrose, nuo inkų ir Navajų indėnų iki Lotynų amerikiečių bei afroamerikiečių, daugeliu atveju intuityviai, plaukų pynime, piramidžių statyboje ir architektūroje, kilimų ir patiesalų raštuose, net muzikos kūrime. Pasirodė, kad tie patys universalūs matematikos principai galioja ir šiuolaikinėse kultūrose, pavyzdžiui, grafiti ar breiko šokiuose.

1999-aisiais Ron Eglash atrado, kad fraktalų - vienodų formų, nuosekliai besikartojančių vis mažėjančiu masteliu - geometrija yra labai paplitusi įvairių kultūrų liaudies kūryboje Afrikos žemyne - pradedant plaukų pynimu, raštais, baigiant kaimelių architektūra, ir pratęsė savo ieškojimus kituose žemynuose ir kitose kultūrose.

Šio darbo rezultatas - vienuolika įdomių programų, leidžiančių virtualiai kurti tradicinius Aliaskos gyventojų raštus, afrikiečių šukuosenas, Afrikos Mangebutu genties skupltūras ar kubietiškos muzikos ritmus.
Visos Ron Eglash sukurtos programos yra šiame tinklapyje http://www.ccd.rpi.edu/Eglash/csdt/index.html ir gali būti naudojamos nemokamai. Kiekviena programa turi nedidelį aprašymą apie atitinkamo kūrinio istoriją, socialinį kontekstą bei matematikos principus, kurie buvo panaudoti juos kuriant.


       

 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.