Pirmas puslapis
Senovinėje medžioklės vietoje Didžiojoje Britanijoje rastas dramblys, gyvenęs Akmens amžiuje
17-07-2006

400,000 metų senumo masyvaus dramblio liekanos, atrastos netoli Londono, pateikė pirmųjų įrodymų, kad Akmens amžiaus žmonės Didžiojoje Britanijoje medžiojo ir valgė senovinius gyvūnus.
Arcehologai taip pat teigia, kad dramblys buvo sudorotas vietoje ir žmonės valgė žalią jo mėsą.
Tiesiailtis dramblys, priklausantis jau išnykusiai veislei Palaeoloxodon antiquu, svėrė apie 9 tonas, t.y. dvigubai daugiau nei šiais laikais gyvenantys drambliai.

Dramblio liekanos buvo iškastos 2004 metais Ebbsfleet mieste, esančiame apie 30 kilometrų nuo rytų Londono, kai buvo statoma nauja geležinkelio linija, vedanti į Kanalo Tunelį. Dramblys buvo rastas ant senovinio ežero kranto drauge su akmeniais įrankiais, kurie, anot mokslininkų, buvo naudojami mėsai pjaustyti.  Žinduolis greičiausiai buvo užmuštas grupės medžiotojų-rinkėjų, ginkluotų medinėmis ietimis.

Tyrimui vadovavo Francis Wenban-Smith, Anglijos Southampton universiteto archeologas. Šio tyrimo rezultatai buvo išspausdinti naujausiame Journal of Quaternary Science numeryje.
Šis atradimas yra pirmasis tikras įrodymas, kad Anglijoje pirmykščiai žmonės taip pat medžiojo dramblius. Tokių įrodymų anksčiau buvo rasta ir Vokietijoje bei Ispanijoje.
Atrasto dramblio liekanas atpažino Simon Parfitt, mokslininkas iš Natural History Museum Londone. Jis teigia, kad ši miškuose gyvenusių tiesiailčių dramblių rūšis Anglijoje išnyko daugiau nei prieš 100,000 metų, paskutiniojo ledynmečio pradžioje.


National Geographic 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.