Pirmas puslapis
Saulės dvynei prognozuojama puiki ateitis
27-03-2006

Astronomai, sklaidydami žinomų žvaigždžių katalogus, atrado žvaigždę, kuri yra beveik identiška Saulei. Jie mano, kad aplink šią žvaigždę reikėtų pradėti ieškoti nedidelių žaliai-mėlynų planetų, kuriose klesti gyvybė. Saulės dvynė, pavadinimu HD 98618, yra nutolusi nuo Žemės apie 126 šviesmečius, yra ryški ir matoma per žiūronus nuo šiaurinio pusrutulio. Iš esmės ji yra tokio paties dydžio, amžiaus, temperatūros ir cheminės sudėties kaip Saulė, šie duomenys skiriasi tik keliais procentais. Ji netgi juda tokiu pat greičiu.

Vienintelė iki šiol žinoma žvaigždė, panaši į Saulę, buvo 18 Scorpii, vadinta Saulės dvyne iki 1997. 18 Scorpii ir HD 98618 teikia vilties atrasti sistemas, panašias į mūsų Saulės sistemą, sako Jorge Melendez. Jis yra komandos, atradusios HD 98618, narys iš Australijos Nacionalinio Universiteto Kamberoje. Tiek HD 98618 tiek 18 Scorpii yra Paukščių tako narės ir sukasi aplink Visatos centrą, nutolusios nuo jo apie 26 000 šviesmečių, kaip ir Saulė.

Astronomai siūlo teikti šioms žvaigždėms pirmenybę naujų planetų ir nežemiskų gyvybės formų paieškose. Šios naujienos jau greitai bus apibendrintos ir atspausdintos žurnale Astrophysical Journal Letters.
18 Scorpii atradėjas, Gustavo Porto de Mello, astronomas iš Rio de Žaneiro jungtinio universiteto, sako, kad žvaigždės - Saulės dvynės - nėra įprastas reiškinys. Kiek mažiau nei 2% visų mūsų galaktikos žvaigždžių gali būti laikomos bent panašiomis į Saulę. Kalifornijos ir Carnegie Planetų Paieškos sistemos jau bandė ieškoti planetų 'Saulės dvynių' orbitose, bet jų nerado. Tačiau šiuolaikiniai paieškos metodai, labiausiai tinkami didelių, Jupiterio tipo, planetų žvalgybai. O tokios milžinės kaip Jupiteris trukdo formuotis mažoms Žemės tipo planetoms. 'Taigi, žinios, jog didelių planetų nerasta, teikia vilčių,'- sako Porto de Mello. Kaip ir Saulė, HD 98618 spinduliuoja kur kas daugiau šviesos, nei vidutinė tokio amžiaus žvaigždė Paukščių Tako galaktikoje. Pasak Saros Seager iš Carnegie organizacijos Vašingtone, ryškiai spinduliuojančios žvaigždės orbitoje lengviau pastebėti besisukančias mažas planetas, jeigu jos ten egzistuoja.

Nature

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
zvaigzdes
Parašytas Svečias Data 2006-05-02 13:53:27
kur rasti apie zvaigzdes insfomacijos
Saulės dvynei
Parašytas Svečias Data 2006-03-27 21:17:48
These Brazilians seaching for more sun light!!!...anyway is good thing that there is a back up copy of the sun. Interesting news. 
Linkejimai, 
Gyvates

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.