Pirmas puslapis
Banginis ir begemotas - artimi pusbroliai.
31-01-2005

Vandenį mėgstantis žinduolis, kuris gyveno prieš 50 – 60 milijonų metų greičiausiai yra „trūkstamoji grandis“ tarp banginių ir begemotų, teigiama naujoje analizėje. Biologai ginčijosi dėl santykių tarp begemotų ir banginių beveik 200 metų. Šios analizės duomenys gauti JAV ir Prancūzijos komandai ištyrus skirtingų gyvūnų grupių savybių tyrimus. Jean – Renaud Boisserie, Michael Brunet ir fabrike Lehoreau nustatė, kad pusiau vandeniniai begemotų ir banginių protėviai pasidalino į dvi grupes. Viena iš jų buvo banginiai, kurie vėliau paniekino žemę, prarado kiaušinius ir tapo visiškais vandens gyvūnais. Kiaules primenantys kitos grupės gyvūnai klestėjo virš 40 milijonų metų ir išmirė prieš mažiau nei 2.5 milijonus metų. Jie paliko tik vieną palikuonį – begemotą. Tyrimo rezultatuose banginiai tvirtai priskiriami porakanopių žinduolių grupei, kuriai priklauso karvės, kiaulės, avys, antilopės, kupranugariai ir žirafos. Mokslininkai ir anksčiau manė, kad begemotai yra kiaulių pusbroliai, nes ir vieni, ir kiti gyvūnai turi vienodas krūminių dantų briaunas. Tačiau genetinis tyrimas parodė, kad begemotai artimesni banginių šeimai, t.y. grupei, kuriai priklauso banginiai ir delfinai.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Mr Bapkes
Parašytas Svečias Data 2006-01-30 17:27:27
Man reiketu apie begemotus daugiau. Kur as galeciau rasti?
Banginiai??
Parašytas Svečias Data 2005-08-22 08:54:10
Tyrimo rezultatuose /banginiai/ tvirtai priskiriami porakanopių žinduolių grupei, kuriai priklauso karvės, kiaulės, avys, antilopės, kupranugariai ir žirafos.

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.