Pirmas puslapis
Atskleista nauja paslaptis apie ricinų aliejų
18-12-2005

Ricinų aliejus yra vienas pasaulyje labiausiai vertinamų pramoninių aliejų. Ricinų aliejus pasižymi savo unikalumu: jis vartojamas kaip alyva galingiems mechanizmams sutepti, taip pat naudojamas riebalų, vaistų, dažų gamyboje ir t.t.
Vis labiau aiškėja, kaip ricinmedžiuose šis aliejus gaminamas. Mokslininkai kartu su Žemės ūkio tyrimų tarnyba (ŽŪTT) Albanijoje šiuo metu knaisiojasi po paslaptingojo mechanizmo paslaptis.
ŽŪTT chemikas Thomas A. McKeon dirbo ŽŪTT Vakarų regiono tyrimų centre Albanijoje kartu su chemiku Jiann-Tsyh Lin ir molekulinės biologijos specialistu Xiaohua He.
Mokslininkai pirmą kartą atskleidė, kad genas, vadinamas RcDGAT, priverčia ricinmedžių aliejuje atsirasti pagrindiniam aliejaus komponentui – ricinoleatui.
Ricinoleatas yra saugus ir neturi sudėtyje ricino – ricinų aliejaus natūralios toksinės medžiagos.
Mokslininkai jau pereitais metais pateikė dokumentus geno patentavimui. Šiuo metu tyrėjai tęsia laboratorinius eksperimentus su naujai nustatytu genu, norėdami inkorporuoti jį į mielių ląsteles.

 

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.