Pirmas puslapis
Genas, siejamas su psichinėmis ligomis, keičia tam tikrą smegenų dalį
20-11-2006

Mokslininkai nustatė, kad genas, atsakingas už psichines ligas, tiesiogiai susijęs su smegenų dalies, kuri valdo neigiamas emocijas, išsiplėtimu. Ši žmogaus smegenų dalis, vadinama pulvinaru, yra didesnė nei kitos ir turi daugiau nervų ląstelių.

Buvo tiriamas genas, susijęs su nervų davikliu serotoninu - vienu iš cheminių siųstuvų, kuriuo nervai 'komunikuoja' tarpusavy. Vos tik ypatingos nervų ląstelės atpalaiduoja serotoniną, molekulė, vadinama serotonino transporteriu (SERT), grąžina jį į ląstelę. Tokiu būdu serotoninas daro įtaką tik konkretiems neuronams.

Serotonino transporterio genas yra dviejų tipų: trumpasis, arba SERT-s, ir ilgasis, arba SERT-l. Žmoguje gali būti dvi trumpojo geno kopijos, viena tiek trumpojo, tiek ilgojo geno kopija arba dvi ilgojo geno kopijos. Paskaičiuota, kad apie 17 procentų visos populiacijos turi dvi SERT-s geno kopijas. Tokie žmonės yra labiau linkę į depresiją ir jautriau reaguoja į dirgiklius, negu žmonės, turintys vieną arba nei vieno SERT-s geno.

Mokslininkai tyrinėjo 49 neseniai mirusių žmonių, sirgusių ir nesirgusių psichinėmis ligomis, smegenis. Buvo padarytas smegenų pjūvis, pamatuotas pulvinaro dydis, suskaičiuotos nervų ląstelės ir išanalizuoti kiekvieno individo SERT genai. Nustatyta, kad žmonių, turėjusių du SERT-s genus, pulvinarai buvo 20 procentų didesni ir juose buvo 20 procentų daugiau - apie 1.5 milijono - nervų ląstelių, negu žmonių, turėjusių vieną arba du SERT-l genus. Pulvinaro dydžiui įtakos neturėjo tai, ar žmogus buvo sirgęs psichinėmis ligomis.

Gydytojų nuomone, žmonių, kurie linkę į depresiją, smegenys veikia specifiškai, todėl reikėtų išmokti tokius pacientus atpažinti kuo anksčiau, kad būtų galima užkirsti ligoms kelią, kol smegenų ‘programinė įranga’ dar nespėjo pakisti.

Biology News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.