Pirmas puslapis
Ar jūs manote, kad jūsų draugai gerai jus pažįsta? Gerai pagalvokite apie tai
01-02-2006

Mokslininkai iš Mičigano universiteto ir Kolumbijos universiteto neseniai tyrė, kaip žmonės įvertina draugų sugebėjimą juos gerai pažinti pagal tai, kokius filmus ar restoranus draugai jiems siūlo. Tyrėjai nustatė, kad mes linkę labiau pervertinti savo artimus draugus nei pažįstamus. 
'Ar jūs manote, kad jūsų draugai jus gerai pažįsta? Dar kartą pagalvokite apie tai,' rašo Andrew D. Gershoff (Mičigano universitetas) ir Gita Johar (Kolumbijos universitetas) savo straipsnyje. 'Mes blogiausiai įvertiname savo artimiausius draugus. Tai labai svarbu, kadangi nuo mūsų požiūrio į draugus labai priklauso tai, ar esame linkę pasitikėti savo draugų patarimais ir žodinėmis rekomendacijomis'.

Kodėl mes galvojame, kad mūsų draugai mus geriau pažįsta, nei yra iš tikrųjų? Gershoff ir Johar tai bando paaiškinti tuo, kad iš tikrųjų mes norime išsaugoti draugystę. ‘Mes norime tikėti, kad esame svarbūs kitiems, ypač tiems, kuriais rūpinamės. Todėl, kada mes galvojame apie savo artimus draugus, mes labiau norime tikėti, kad jie mus geriau pažįsta, lyginant su ne tokiais artimais draugais, ir todėl dažnai pervertiname savo artimiausius draugus’.
Tyrėjų teigimu, mūsų artimiausių draugų rekomendacijos apie tokius skonio dalykus, kaip filmai ar restoranai, gali būti ne tokios svarbios, kokiomis jas laikome. Vis dėlto, 'draugystė yra šis tas daugiau negu gauti geras rekomendacijas'.

Eureka Alert 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
draugu pazinimas
Parašytas Svečias Data 2006-06-27 01:05:06
kazkokia nesamone jie ce parase.. kuo daugiau su zmogumi bendrauji tuo geriau zinai jo pomegius, kaip gali beveik nepazystamas zmogus tave pazinoti geriau uz ta su kuriuo esi penkerius metus.. zodziu neamone tikra ir viskas..atsirado blin mokslininkai..:p

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.