Pirmas puslapis
Elektra namų ūkiams gali būti gaminama ir nedidelėms apšildymo krosnimis
19-11-2006

JAV pradėjo populiarėti nedideliems namams pritaikytos kombinuoto ciklo elektros ir šilumos krosnys, gaminančios ir šilumą, ir elektros energiją, ir galinčios išnaudoti kuro energiją net 90% efektyvumu – o tai trigubai daugiau nei elektros energijos, ateinančios per centralizuotą paskirstymo sistemą, pagaminimo naudingumo koeficientas.

Iki šiol jos nebuvo pakankamai tylios ir mažos, kad būtų panaudotos namuose, tačiau vartotojai jau įvertino pagrindinį naujųjų katilinių, didumo sulig indų plovimo mašina, privalumą – gerokai mažesnę sąskaitą už elektros energiją.

Japonijoje jau daugiau kaip 30.000 privačių namų naudoja mikro kombinuoto ciklo elektros ir šilumos krosnis, pagamintas Honda kompanijos, kurių elektros gamybos galingumas gali siekti 1-4 kilovatus, ir šių katilinių įrengimas yra subsidijuojamas dujų tiekėjų.

Kol kas jos dar gana brangios – kaina su įrengimu siekia 13-20 tūkst. JAV dolerių, tačiau gali atsipirkti per 3-7 metus, priklausomai nuo naudojamo kuro ir elektros kainos.

Specialistų nuomone, tai perspektyvūs prietaisai, kurie kartu su nedideliais vėjo generatoriais, saulės elementais gali padėti tapti labiau nepriklausomais nuo centralizuoto energijos tiekimo.


Vienas iš naujųjų krosnių savininkų - Bernard Malin iš Masačiūsetso, JAV (nuotr.: Christian Science Monitor)

CBS News - Christian Science Monitor

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.