Pirmas puslapis
Kapų vagys padėjo surasti tris nežinomas faraono dantų gydytojų kapavietes
23-10-2006

Egipto policija suėmė kelis kapų vagis, kurie pradėjo kasinėjimus Egipto smėlynuose prieš du mėnesius, ir pasirodė, kad vagys buvo išsirinkę tinkamą vietą į pietus nuo Kairo netoli vienos iš seniausių laiptuotos faraono Djoser piramidės - čia buvo surastos trys 4 tūkstančių metų senumo kapavietės, pastatytos pagerbti dantų gydytojus, gydžiusius faraoną ir jo šeimos narius.

  
   Kasinėjimų vieta


Prie įėjimo į vieną kapavietę iškirsti hieroglifai, įspėjantys, kad bet kas, pažeidęs kapo ramybę, bus suėstas krokodilo ir gyvatės.

Zahi Hawass, Egipto archeologo nuomone, nuolat pasikartojantis akies virš ilties hieroglifas reiškia, kad čia buvo palaidoti dantų gydytojai, o kiti hieroglifai nurodo jų vardus - Iy Mry, Kem Msw ir Sekhem Ka. Hawass nuomone, jie nebuvo giminės, o greičiausiai dirbo kartu, todėl ir buvo kartu palaidoti.


Manoma, kad ilties ir akies hieroglifai rodo, kad čia buvo palaidoti dantų gydytojai.

Nors archeologai intensyviai tyrinėja Egiptą jau 150 metų, Zahi Hawass įsitikinęs, kad kol kas yra surasta tik trečdalis senovės Egipto civilizacijos radinių, o visa kita dar slepia dykumų smėlis.

MSNBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
wika:)
Parašytas Svečias Data 2006-11-30 13:00:33
LABAI SUSIZAVEJAU EGIPTU

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.