Pirmas puslapis
Kalboje vartojamų raidžių ir simbolių formos atitinka gamtoje sutinkamas formas
31-03-2006

Kokios formos raidės ir simboliai dominuoja kalboje? Mark A. Changizi ir bendraautorių tyrimas rodo, kad kiekvienoje kultūroje raidės ir simboliai istoriškai buvo pasirinkti taip, kad atitiktų dažniausiai gamtoje sutinkamas formas.

Mokslininkai apžvelgė tris regimųjų ženklų grupes - 96 rašto sistemas (skaitmenines, raidines, skiemenines, pusiau skiemenines ir t.t ; jas autoriai pavadino ‘nežodinėmis’ sistemomis, mat jose simbolis nereiškia vieno žodžio), kinų raštą ir nekalbinius ženklus (pvz., muzikos, eismo ženklus). Jie nustatė, kad šiose sistemose vartojamų ženklų dažnumas yra gana panašus. O štai formos L, T ir X visose trijose ženklų grupėse, santykyje su kitomis formomis, paplitusios vienodai.

Raidžių ir simbolių pasirinkimas, kaip mano mokslininkai, gali būti nulemtas dviejų veiksnių: ženklai turi būti gerai matomi ir atpažįstami regos sistemos ir jie turi būti patogūs rašymui. Palyginę rašto sistemas su stenografijos sistemomis ir prekių ženklais bei įvertinę simbolių rašymo sudėtingumą, mokslininkai daro išvadą, kad rašto ženklai pirmiausia pasirenkami taip, kad juos gerai atpažintų regos sistema.

Trečia, palyginę rašto ženklų formų paplitimą su tų pačių formų paplitimu gamtoje, autoriai teigia, kad čia aptinkamas aiškus ryšys: tos formos, kurios labiau paplitusios rašte (lyginant su kitomis formomis), taip pat labiau paplitusios ir gamtoje.

The American Naturalist

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.