Pirmas puslapis
Galbūt atrastas vaistas nuo fobijų
28-03-2006

Tie, kurie nesveikai bijo kalbėti prieš auditoriją ar ima paniškai spiegti, išvydę vorą, galbūt netrukus galės lengviau atsikvėpti. Atrodo, šveicarų mokslininkai atrado priemonę, galinčią sušvelninti fobijų simptomus. Šis vaistas - hormonas kortizolis. Jį žmogaus organizmas didesniais kiekiais išskiria ir natūraliai, kai atsiduriama stresinėje situacijoje, taip apsisaugodamas nuo panikos.

Ciuricho universiteto mokslininkai atliko bandymą su 40 savanorių, bijančių kalbėti prieš auditoriją ir 20, bijančių vorų. Pusei jų buvo duota kortizolio. Po valandos žmonės turėjo susidurti su savo baimės objektais: pirmoji grupė 'bailiukų' turėjo viešai ekspromtu išlaikyti matematikos testą, antroji - stebėti didelio voro atvaizdą. Vėliau savanoriai dešimtbalėje sistemoje vertino savo išgyventą baimę. Apibendrinti rezultatai bylojo, kad tie, kurie buvo gavę kortizolio, bijojosi mažiau, nei gavusieji placebo. Žinoma, bus atliekami detalesni tyrimai.

Kodėl apskritai kai kurie žmonės turi fobijų, vienareikšmio atsakymo nėra. Viena iš versijų - natūraliai žemas kortizolio kiekis organizme. Tokiu atveju dirbtinės kortizolio dozės galėtų padėti šias baimes įveikti. Kol kas fobijas gydo psichoterapeutai, palengva pratindami pacientus prie baimės objektų. Tarkim, žmogus pirma nuolat žiūri į voriukų paveikslėlius, o galiausiai turės pamatyti, paimti į rankas tikrą 'pabaisą'.

Kortizolis jau naudojamas kai kurios chroniškoms ligoms, tarkim, artritui, gydyti. Šalutinis kasdienio jo vartojimo efektas - kraujo spaudimo, medžiagų apykaitos pokyčiai, padidėjusi rizika susirgti diabetu. Tačiau šveicarų mokslininkai tikina, kad kamuojamiems fobijų žmonėms kortizolio nereikės vartoti kasdien, be to, juo bus gydoma kompleksiškai kartu su psichoterapija.

Tiems, kam šis voras kelia baimę, galbūt padėtų kortizolis

Nature

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.