Pirmas puslapis
Šaukštas cukraus kai kuriems vaikams leidžia jaustis gerai
18-12-2005

Niekam nėra paslaptis, kad vaikai mėgsta saldumynus ir saldžius gėrimus. Taip pat žinoma, kad saldumynai vaikams veikia kaip analgetikas, mažindamas jų skausmo suvokimą. Mokslininkai iš Monelio cheminių pojūčių centro žurnale 'Pain' (Skausmas) praneša, kad saldumynų nuskausminantis efektas priklauso ir nuo to, kaip vaikai mėgsta saldumynus, ir nuo vaikų svorio.
'Kai kurie vaikai mėgsta saldumynus ne vien todėl, kad jiems patinka saldus skonis, bet ir dėl to, kad saldumynai leidžia jiems gerai jaustis,' aiškina autorė dr. Julie Mennella.

Tyrimo metu sacharozės tolerancija buvo tiriama 198 vaikams, skirstant juos į grupes nuo 5 iki 10 metų, bei jų motinoms. Nustatyta, kad vaikai labiau mėgsta didesnę sacharozės koncentraciją, nei suaugusieji. Jų mėgstama sacharozės koncentraciją atitinka maždaug 11 arbatinių šaukštelių cukraus stiklinėje vandens. Nustatyti ir individualūs skirtumai amžiaus grupėse. Apie pusė vaikų ir ketvirtadalis motinų labiau vertino 24 proc. sacharozės koncentraciją (14 arb.š. stiklinėje vandens) ar didesnę.

Norint įvertinti atsaką į skausmą, tyrėjai naudojo klasikinį modelį, žinomą kaip šalčio testą: buvo matuojama, kiek ilgai asmenys gali išlaikyti savo rankas šaltoje (10ºC) vandens vonioje. Šalčio testas buvo kartojamas dukart: pirmiausia asmenims, turintiems 24 proc. sacharozės tirpalą burnoje, antrą kartą - su vandeniu burnoje.
Normalaus svorio vaikams skausmą mažinančios sacharozės savybės buvo susiję su tuo, kaip labai vaikai mėgsta saldumynus: sacharozė labiau mažino skausmo suvokimą tiems vaikams, kurie mėgsta didesnes sacharozės koncentracijas. Vis dėlto, sacharozės, kaip analgetiko, efektyvumas, buvo mažesnis vaikams, turintiems antsvorį.
Skirtingai nuo vaikų, sacharozės nuskausminantis poveikis motinoms nepasireiškė.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
nu
Parašytas Svečias Data 2006-01-24 16:03:16
nu ka galiu pasakiti tai ira labai šaunu nors yra šlamštas man 8 metai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.