Pirmas puslapis
Saldūs užkandžiai galėtų būti geriausias vaistas nuo streso
29-11-2005

Cincinačio universiteto mokslininkai nustatė, kad saldaus maisto valgymas arba gėrimas gali sumažinti su stresu siejamo hormono gliukokortikoido gamybą, kuris būti siejamas su nutukimu ir sumažėjusia imunine reakcija. Gliukokortikoidai gaminasi, kai psichologinis arba fizinis stresas aktyvuoja smegenų dalį, kuri vadinama ‘streso ašimi’, teigė Yvonne Ulrich-Lai. Šie hormonai padeda individui išgyventi stresą ir atsigauti po jo, bet jie buvo siejami su apdidėjusiu nutukimu pilvo srityje ir sumažėjusia imunine funkcija, kai jų pasigamina daug. Kito kūno reagavimo į stresą būdo radimas ir gliukortikoido gamybos sumažinimas galėtų sumažinti tokį pavojingą sveikatai poveikį. Pristatydama tyrimą Yvonne Ulrich-Lai ir mokslininkų komanda įrodė, kad kai laboratorijos pelės pasirenka valgyti saldžius užkandžius, jų kūnai pagamina mažesnį gliukokortikoido kiekį. Mokslininkė teigė, kad saldumynai, ypatingai tie, kuriuose yra cukraus (ne dirbtinio saldiklio) gali šitaip veikti organizmą. Ji pabrėžė, kad kalba ne apie nedaug kalorijų turinčių cukraus pakaitalo variantą, nes iš tiesų buvo nustatyta, kad cukraus, o ne dirbtinių saldiklių turintys užkandžiai yra geresni vaistai nuo dviejų labiausiai žinomų streso rūšių: psichologinio ir fizinio streso. Psichologinis stresas siejamas su tokiais dalykais kaip kalbėjimas viešai, gydymasis, mylimo žmogaus netektis. Fizinio streso pavyzdžiai yra susižalojimai, ligos arba ilgalaikis peršalimas. Tyrimo metu mokslininkai žiurkių patinėliams leido ėsti maisto ir gerti vandens kiek nori, taip pat pasiūlydami jiems nedidelį kiekį cukrumi saldinto gėrimo, dirbtiniu saldikliu saldinto gėrimo arba vandens du kartus per dieną. Po dviejų savaičių žiurkėms buvo sukeltas fizinis ir psichologinis stresas. Patyrusios dviejų rūšių stresą, žiurkės, kurios vartojo cukrumi saldintą gėrimą pasižymėjo mažesniu kiekiu gliukokortikoido nei tos, kurios gėrė vandenį. Tų, kurios gėrė dirbtiniu saldikliu pasaldintą gėrimą, gliukokortikoido lygis sumažėjo tik truputį. Yvonne Ulrich-Lai atkreipė dėmesį į tai, kad nors komanda netyrė saldintų gėrimų poveikių, jie nepastebėjo, kad saldintus gėrimus vartojusių žiurkių svoris būtų pakitęs. James Herman, tyrimo bendraautorius, psichiatrijos skyriaus streso neurobiologas, teigė, kad kitas žingsnis bus nustatyti, kaip šie saldinti gėrimai sulėtina gliukokortikoido gamybą. Jis teigė, kad reikia išsiaiškinti, ar yra konkrečios smegenų dalys, kurios kontroliuoja reakciją į stresą, tada nustatyti, ar šių smegenų dalių veikimui įtakos turi cukraus turinčių užkandžių valgymas.

Science Daily 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.