Pirmas puslapis
Saugiausia automobilyje yra daugelio nemėgstama vidurinė sėdynė gale
28-06-2006

Kai automobilis pilnas, kažkam tenka ir nepopuliari vidurinė vieta gale. Tačiau nereikia nusiminti, tai yra saugiausia vieta automobilyje. Buffalo universiteto Niujorke mokslininkai ištyrė visas kelių eismo nelaimes įvykusias JAV nuo 2000 iki 2003 metų, kurios pasibaigė mirtimi. Jie nustatė, kad keleiviai sėdintys automobilio gale, centrinėje sėdynėje yra nuo 59 iki 86% saugesni, nei sėdintys priekyje ir 25% saugesni nei jų kaimynai gale.
Palyginus ir susumavus tokius faktorius kaip saugos diržų naudojimas, automobilio modelis, svoris, keleivio amžius, oro ir apšvietimo sąlygos, oro pagalvės buvimas, vaistų įtaka ir mirtingumas avarijose, nemėgstama vieta automobilio gale , vis dėlto lieka 16% saugesnė už bet kurią kitą vietą automobilyje, sako gydytojas profesorius Dietrich Jehle, vienas šio tyrimo iniciatorių.

Tyrimo rezultatai buvo gauti, išanalizavus dvi mirtinų avarijų duomenų grupes. Mokslininkai pirmiausia tyrė tas avarijas, kuriose būta keleivių priekinėse ir galinėje sėdynėje centre. Tos avarijos, kuriose keleivių automobilio gale nebuvo, neįskaičiuotos. Šioje grupėje priskaičiuoti 27098 keleiviai. Tuomet mokslininkai palygino priekyje ir gale sėdėjusių keleivių išgyvenimo rodiklį.

Antrojoje  duomenų grupėje buvo palyginti galinėje sėdynėje sėdėjusiu keleivių išgyvenimo rodikliai, tose avarijose, kur nors vienas žmogus žuvo. Šioje grupėje vidurinėje sėdynėje sėdėjo 5707 keleiviai, gale prie lango 27611 keleivių, o viso buvo 33318 gale sėdėjusių keleivių. Galiausiai, nemėgstamos vietos gale, keleivių mirtingumas buvo palygintas su prie lango sėdėjusiųjų.

Tyrimo metu , be fakto, kad galinė centrinė vieta automobilyje yra saugiausia, buvo gauta ir įdomių statistinių duomenų. Vidutinis 33318 keleivių amžius buvo 20 metų, o centrinėje pozicijoje gale sėdėjusiųjų tiktai 15,4 metų. Daugiau nei pusė jų nebuvo prisisegę saugos diržų. 34,6% iš šių buvo mirtinai sužaloti, kai tuo tarpu mirtinai sužaloti buvo tik 14,9% iš tų, kurie segėjo saugos diržą. Taigi, sėdintys automobilio gale ir prisisegę saugos diržus keleiviai turi nuo 2,4 iki 3,2 kartų daugiau šansų išgyventi automobilio avariją.
Viena iš priežasčių, dėl ko visų nemėgstama vieta yra saugesnė, yra tai, kad čia sėdintys keleiviai turi platesnę ‚spūsties zoną’. Ši zona yra specialiai suprojektuota automobilio dalis, kuri avarijos atveju susilamdo, taip sušvelnindama susidūrimo jėgą. Dar galima pridėti ir tai, kad automobiliui verčiantis, šioje pozicijoje sukimosi jėga yra mažesnė, nei ties automobilio langais.
Šis tyrimas dar kartą patvirtina, saugos diržų naudojimo svarbą, ne tik priekinėse bet ir galinėse automobilio sėdynėse. 

University of Bufallo News Center

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.