Pirmas puslapis
Juodasis šokoladas gali sumažinti širdies ligų riziką
22-12-2005

Keletas juodojo šokolado plytelių, vartojamų kasdien, gali sumažinti rimtų širdies ligų riziką, atitolinant aterosklerozės išsivystymą.

Mokslininkai iš Ciūricho ligoninės universiteto ištyrė 20 rūkančių vyrų, turinčių didesnę aterosklerozės riziką, stebėdami juodojo ir baltojo šokolado įtaką arterinio kraujo spaudimui.

Tiriamieji buvo paprašyti parą laiko nevartoti maisto, turinčio daug antioksidantų, jiems buvo duodama suvalgyti 40 gramų šokolado.

Po dviejų valandų ultragarsiniu tyrimu nustatyta, kad juodasis šokoladas, turintis 74 proc. kakavos, žymiai pagerino kraujo tekėjimą arterijomis, kai tuo tarpu baltasis šokoladas, turintis keturis proc. kakavos, neturėjo tokio poveikio.

Mokslininkų manymu, reikalingi tolimesni tyrimai. Jie spėja, kad teigiamą poveikį greičiausiai turi antioksidantai, esantys juodajame šokolade.

'Vien tik nedidelis kasdieninis juodojo šokolado vartojimas gali žymiai padidinti antioksidantų suvartojimą ir teigiamai veikti kraujagysles,' teigia mokslininkai.

 

Medline Plus

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.