Pirmas puslapis
JAV galvojama apie misiją į Neptūną
23-12-2005

Neptūnas ir jo didžiausias mėnulis Tritonas gali tapti kosminės misijos tikslu, jei šį projektą siūlantys mokslininkai būtų palaikyti JAV kongreso ir vyriausybės.
Kol kas tik vienas erdvėlaivis, Voyager 2, praskrido pro Neptūną 1989-aisiais.
Toks projektas kainuotų ne mažiau nei 3-4 milijardus JAV dolerių, ir, net patvirtintas, galėtų įvykti ne anksčiau nei po dešimties metų, o pati kelionė iki 4,6 milijardų kilometrų nutolusios planetos ir atgal truktų apie 18 metų.
Neptūnas yra aštuntoji Saulės sistemos planeta, esanti tarp Urano ir Plutono.
Voyager 2 atsiųsta informacija parodė, kad tai mėlynas milžinas su labai aktyvia atmosfera – vėjo greitis gali siekti net 300 m/s, taip pat Neptūnas turi ir žiedus.

Dar įdomesnis gali būti Tritonas, kuris greičiausiai nėra natūralus palydovas, bet dangaus kūnas, atkeliavęs iš kitos Visatos dalies ir sugautas Neptūno gravitacinio lauko. Jis geologiškai aktyvus, paviršiuje buvo pastebėti ir azoto geizeriai.

Numatoma, kad kosminis laivas turėtų būti apie 36 tonas sveriantis gigantas su atomine jėgaine ir jonų čiurkšlės varomąja sistema. Jis galėtų pasiųsti zodus į planetą, kurie, prieš sugniuždomi atmosferos slėgio, spėtų atsiųsti vertingų duomenų, o pats nusileisti ant 2700 km skersmens Tritono, kas būtų sudėtinga užduotis dėl retos Tritono atmosferos, kurioje negalima panaudoti parašiutų.

Be abejo, šis NASA pasiūlymas dar nereiškia, kad jis bus įgyvendintas, tačiau jis leis mokslininkams įvertinti tokio projekto galimybes ir nubrėžti ateities planų gaires.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.