Pirmas puslapis
Geometrijos pojūtis - įgimtas jausmas?
05-02-2006

Amazonės džiunglėse gyvenančių žmonių tyrimai rodo, kad žmonės greičiausiai turi įgimtą geometrijos supratimo jausmą. 
Net jei jūs niekada nesimokėte apie skirtumus tarp trikampio, apskritimo ir kvadrato, niekada nematėte žemėlapio ar liniuotės, jūs vis vien visai neblogai įveiksite geometrijos testą, parodė neseniai atlikti atokių Amazonės vietovių gyventojų tyrimai,

Tai įrodė keturiolika Mundurukú kaimo vaikų bei 30 suaugusių, niekuomet nesimokiusių mokykloje ir net nežinančių kas ta mokykla yra.
Testo metu jiems buvo rodomi įvairūs piešiniai su 6 geometrinėmis figūromis, iš kurių jie turėjo išrinkti vieną, išsiskiriančią iš kitų savo geometrinėmis savybėmis.

Keli tokių paveiksliukų pavyzdžiai:

Viename iš jų atkarpos kertasi ne stačiu kampu. 
Net 93% eksperimento dalyvių pasirinko teisingą atsakymą.


Jame tik viena figūra nėra uždara.
Su šiuo uždaviniu susidorojo 77% kaimo gyventojų.

 Šiame paveiksliuke vienas trikampis yra nelygiakraštis. 
Nežinodami geometrijos teorijos apie galimus trikampių tipus, 66% dalyvių nesuklydo.

Sunkiausiai sekėsi atskirti, kuris piešinys 'iškrenta iš konteksto' šioje figūrų grupėje - tiktai 23 procentai atsakė teisingai, tai maždaug atitinka atsitiktinio spėjimo rezultatą, tačiau pasirodė, kad ir vakariečiams tokio tipo uždaviniai yra patys sunkiausi.

Bendras rezultatas peržiūrėjus visus 43 piešinius - 2/3 atsakymų buvo teisingi, ir tai beveik toks pat rezultatas, kurį pasiekia vaikai Amerikoje.

Šio kaimo vaikai ir suaugusieji taip pat sėkmingai sugebėjo suprasti žemėlapius ir rasti juose pažymėtus daiktus - o tam reikia žemėlapyje nupieštą dvimatį vaizdą įsivaizduoti trimatėje erdvėje bei įvertinti mastelį. Jų rezultatas buvo toks pat, kaip ir vaikų Amerikoje, tačiau prastesnis, nei Amerikos suaugusiųjų.

Šis tyrimas, be abejo, paskatins diskusijas, kiek universali yra geometrija ir kaip žmonės, net niekuomet nesusidūrę su tokiais terminais kaip lygiagretės, simetrija ar status kampas, ją supranta, ir ar tai įgimta, ar šie gebėjimai išsivysto vaikystėje.

MSNBS Science News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.