Pirmas puslapis
Egipte surasta dar viena faraonų kapavietė
12-02-2006

Archeologai surado dar vieną vagių nepaliestą faraonų kapavietę, pirmąją nuo tada, kai 1922 metais buvo surasta faraono Tutanchamuno palaidojimo vieta.

Karalių slėnyje Memfio universiteto archeologų grupė rado penkias mumijas sarkofaguose. Kol kas nepavyko nustatyti, kokie asmenys čia buvo palaidoti. Egipto vyriausiasis archeologas Zahi Hawass mano, kad tai buvo arba karališkos giminės atstovai, arba kilmingi asmenys, perkelti į šią vietą iš kitur, kad išsaugoti nuo kapaviečių plėšikų.
Gal būt tai net Nefertitės, valdžiusios Egiptą 1379 - 1358 m. prieš mūsų erą, ir jos dukrų mumijos. 'Manoma, kad Nefertitė buvo palaidota Egipto šiaurėje, tačiau vėliau pervežta į Tebus, ir Karalių slėnis tikrai galėjo būti ta vieta, kur jos mumija buvo perkelta,' - teigė Bob Partridge iš žurnalo 'Ancient Egypt'.

Karalių slėnyje, vietovėje netoli Luksoro miesto (seniau vadinto Tebais), buvo laidojami karališkos giminės atstovai maždaug 500 metų, pradedant 1540 metais prieš mūsų erą. Tai jau 63-ia kapavietė, rasta Karalių slėnyje nuo tada, kai XVIII a. buvo pirmą kartą sudarytas jo žemėlapis ir vietovę pradėjo kasinėti profesionalūs archeologai.
Ji buvo atrasta visai netikėtai, tyrinėjant 19-os dinastijos faraono Amenmessio kapą, visai šalia Tutanchamuno kapavietės. Atrodo, kad rasti sarkofagai nedidelėje patalpoje dėl nežinomų priežasčių buvo palaidoti labai greitai.

 
Kapavietė (Associated Press nuotrauka) 

Šis atradimas nustebino daugelį, nes buvo manoma, kad slėnis jau seniai detaliai ištyrinėtas. Beje, tas pats buvo sakoma ir iki Tutanchamuno kapavietės atradimo.

Sarkofago fragmentas

 
Karalių slėnio schema (raudonai pažymėta naujai rasta laidojimo vieta)

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Proto guzas
Parašytas Svečias Data 2006-07-09 02:00:21
Tutanchamonas valde tik 2 ar 4 metus ,jis buvo eilinis faraonas ,jei jo sarkofagas auksinis buvo tai isivaizduokit Ramsio kapaviete.. .

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.