Pirmas puslapis
Plačiai naudojamas pesticidas gali sumažinti moterų vaisingumą
15-09-2005

Metoksichloridas (MXC), įprastas pesticidas nuo vabzdžių, naudojamas maistiniams javams, gali sutrukdyti tinkamai vystytis ir funkcionuoti dauginimosi organams, todėl sumažėja moterų vaisingumas. Apie tai rugpjūčio mėnesio Endokrinologijos žurnale rašo Jeilio medicinos mokyklos mokslininkai. Mokslininkai nustatė, kad MXC, kuris buvo pagamintas kaip saugesnis DDT pakaitalas, pakeičia estrogeno reguliuojamą geną Hoxa10 dauginimosi organuose ir sumažina gimdos sugebėjimą palaikyti embriono implantaciją. Mokslininkai naudojo peles ir žmogiškas ląsteles, kad patvirtintų savo tyrimo rezultatus. MXC yra žmogaus sukurtas pesticidas, kuris žudo muses, uodus, tarakonus ir kitus vabzdžius ir yra taikomas maistiniams javams, galvijams, sodams prie namų ir naminiams gyvūnams tiesiogiai. Tai vienas iš daugelio chemikalų, kurie gali pamėgdžioti hormonų veikimą ir kai kuriais atvejais sutrukdo endokrino veikimui. Kai kurie iš šių endokrino griovėjų apriboja estrogeno receptorius ir neigiamai paveikia dauginimosi organų vystymąsi, kuriam didžiulę įtaką daro estrogenas. Kitų tyrimų metu buvo įrodyta, kad MXC ir kiti chemikalai, panašūs į DDT, skatina audinio vystymosi ir funkcijų išsigimimus moterų dauginimosi organuose. Vienas iš pagrindinių tyrimo autorių, Hugh S. Taylor, teigė, kad MXC turi neigiamą poveikį pelėms, panašiai kaip ir DES, sintetinis estrogenas. Moteriškos lyties moterų, kurios susidurdavo su DES, palikuonys dažniau turėdavo nenormalios formos gimdos kaklelį, turėjo didesnį polinkį į makšties vėžį, persileidimus, ankstyvą gimdymą ir kitas komplikacijas.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Ana
Parašytas Svečias Data 2005-09-22 09:54:31
Ką jūs įsivaizduojate kaip endokriną? Yra endokrininė sistema, t.y. vidaus sekrecijos. Nepakenktų patikrinti žodyne, o ne versti paraidžiui, nesigilinant į prasmę.

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.