Pirmas puslapis
Lietingos dienos priklauso nuo eismo intensyvumo
17-07-2006

Manote, kad lyja tik savaitgaliais ? Tikrai ne, jei jūs gyvenate JAV pietryčiuose.
Atrodo, kad šiame regione vasaros lietūs atspindi oro užterštumo pokyčius, kuriuos sukelia darbo dienomis transporto išmetamos dujos. Taip teigia Thomas Bell, mokslininkas iš NASA Goddard Space Flight centro Greenbelt mieste, Maryland valstijoje.
Geofizinės sąjungos susirinkime gegužės mėnesį vykusiame Baltimorėje buvo paskelbta, kad popietės lietūs su žaibais yra dažnesni ir intensyvesni darbo dienomis nei savaitgaliais. Bell’o tyrimas apsiribojo vasaros audromis, kurios teoriškai yra labiausiai veikiamos oro užterštumo pokyčių.

Meteorologai tiki, jog smoge yra mikroskopinių dalelių, kurios skatina lietaus lašų formavimąsi. Taigi kuo didesnis smogas, tuo didesnė tikimybė, kad kils audra. Be to, smogo metu susiformuoja mažesni vandens lašeliai, kurie prieš pavirsdami lietumi pakyla aukščiau į dangų, o tai lemia stipresnį lietų pirmosiosmis audors stadijomis. 
Norėdamas ištirti šį reiškinį, Bell’as analizavo per devynerius metus satelitų sukauptą medžiagą iš pietryčių JAV. Mokslininkas pastebėjo, kad birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais popietėmis audros dažniausiai kildavo trečiadieniais, o rečiausiai savaitgaliais. Lietus tiksliai atspindėjo užterštumo inensyvumą, sukeliamą transporto išmetamųjų dujų.

National Geographic News 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.