Pirmas puslapis
Pentagonas kuria naują nepilotuojamą lėktuvą, kuris galės viršyti garso greitį
24-08-2006

Organizacija Darpa, Pentagono mokslinių tyrimų padalinys, pradėjo kurti viršgarsinį nepilotuojamą lėktuvą, kuris galėtų skraidyti ir kaip paprastas lėktuvas, o pakeitęs savo sparnų geometriją virsti viršgarsiniu naikintuvu.
Jo sparnų plotis siektų 60 metrų, jie įprastinio skridimo rėžimu būtų statmeni korpusui, tačiau prieš pat pasiekiant garso greitį sparnai atsilenktų atgal 60 laipsnių kampu.

Northrop Grumman jau gavo užsakymą parengti tokio lėktuvo koncepciją iki 2007 metų pabaigos, o skraidantis lėktuvo prototipas turėtų pakilti į orą dar po ketverių metų.

Tai nėra pirmas mėginimas sukurti lėktuvą su besikeičiančia sparnų geometrija -  SpaceShipOne lėktuvo konstruktorius Burt Rutan sukūrė tokį lėktuvą dar 1979 metais NASA užsakymu, tačiau pasirodė, kad jį labai sunku valdyti.

Dabar tikimasi, kad šį darbą sėkmingai atliks elektronika, kuri, be kita ko, nereikalaus ir poilsio, bus atspari perkrovimams - planuojama, kad tokie lėktuvai galės sklandyti ore iki 15 valandų o iškilus grėsmei greitai atsidurti reikiamoje vietoje.

Lėktuvas pavadintas Switcblade, o jo pagrindinės charakteristikos yra tokios:

Sparnų mostas: 60 metrų
Įveikiamas atstumas: 5,000 jūrmylių
Maksimalus pakilimo aukštis: 20,000 metrų
Maksimalus greitis: 2 machai (greitis, du kartus didesnis už garso greitį, kuris yra maždaug 330 m/s).

 

CNN

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.