Pirmas puslapis
2005-ieji - patys šilčiausi praeito šimtmečio metai
27-01-2006

2005 metai buvo patys šilčiausi per pastarąjį šimtmetį, teigia NASA mokslininkai. Klimatologai iš NASA Goddard Erdvės tyrimų instituto (GISS) (Niujorkas) pastebi, kad aukščiausia pasaulio metinė vidutinė temperatūra fiksuojama daugiau nei šimtą metų.

Norėdami įvertinti, ar pasaulio klimatas šyla ar šąla, mokslininkai naudoja temperatūros rodmenis iš įvairių oro stočių ant žemės, taip pat satelitinius jūros paviršiaus temperatūros matavimus nuo 1982 metų, bei ankstesniųjų metų duomenis, gautus iš laivų. 
Iki šiol šilčiausi šimtmečio metai buvo 1998-ieji, kada El Nino, stipri, šilta vandens srovė rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje, prisidėjo prie pasaulio metinės temperatūros pakilimo. Vis dėlto svarbu tai, kad šiuo metu vidutinė aukščiausia metinė pasaulio temperatūra yra panaši į 1998 metų, net ir be El Nino pagalbos.
Analizės rezultatai rodo, kad stiprus atšilimo procesas tęsiasi. Pasaulio temperatūra nuo 1970 metų vidurio iki dabar padidėjo apie 0,6º C. Bendras atšilimas praėjusiame šimtmetyje buvo apie 0,8° C. 

'Penki šilčiausi pastarojo šimtmečio metai buvo per paskutiniuosius aštuonis metus,' teigia James Hansen, NASA GISS direktorius. Tai buvo 2005, 1998, 2002, 2003 ir 2004 metai (išvardinti šiltumo mažėjimo eile).

Medical News Today

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.