Pirmas puslapis
Miego trūkumas gydytojus veikia taip pat kaip alkoholis
13-09-2005

Ilgos darbo valandos laikomos medicinos rezidentų skiriamuoju ženklu. Tačiau pastaraisiais metais buvo susirūpinta, kaip paromis trunkančios pamainos gali paveikti gydytojo sugebėjimus dirbti. Naujo tyrimo rezultatai įvertina neigiamą poveikį ir įrodo, kad nuvargusių rezidentų darbą galima palyginti su tuo, kaip jie dirbtų išgėrę tris arba keturis alkoholinius kokteilius. 80 valandų darbo savaitė rezidentams buvo įvesta 2003 metų liepos mėnesį kaip atsakymas į susirūpinimus dėl viršvalandžių.

Naujame tyrime J. Todd Arnedt iš Mičigano universiteto ir jo kolegos tikrino 34 budinčių gydytojų darbą pagal dėmesingumo testą ir vairavimo treniruoklyje. Savanoriai dalyvavo testuose keturiose skirtingose situacijose: po darbo daugiausiai dieninėse pamainose su tik keliais naktiniais budėjimais arba po darbo intensyviose naktinėse pamainose, kurios sudarė apie 80 valandų per savaitę. Kai kurių testų metu gydytojams taip pat buvo duodama alkoholinių gėrimų arba alkoholio neturinčių placebų. Po mėnesio sudėtingų darbo tvarkaraščių gydytojų reakcija buvo septyniais procentais lėtesnė nei jų atsakymai dirbant pagal mažiau įtemptą tvarkaraštį. Vairavimo treniruoklyje gydytojų mėnesį dirbančių naktimis sugebėjimai buvo panašūs į tų asmenų, kurie dirbo pagal lengvesnį tvarkaraštį, bet alkoholio kiekis jų kraujyje buvo vos žemesnis už leistiną normą. Be to, gydytojai, kurie buvo po budėjimo, trisdešimčia procentų dažniau nesugebėdavo išlaikyti pastovaus greičio vairavimo treniruoklyje nei gydytojai, kurie buvo gerai pailsėję, bet išgėrę. Tyrimo bendraautorės Judith Owens teigimu, reikia mokyti rezidentūroje esančius gydytojus, padėti jiems išvystyti tinkamas miego kontroliavimo technikas. Tai mokslininkės nuomone ypatingai svarbu, nes atliktas tyrimas įrodo, jog daugelis neišsimiegojusių rezidentų nepripažįsta, kad jų darbo kokybė suprastėja. Tyrimo rezultatus aprašanti ataskaita publikuojama Amerikos medicinos asociacijos žurnale.

Scientific American

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.