Mėsos skonis paskatino žmones anksti nutraukti savo atžalų maitinimą krūtimi. |
29-01-2005 |
Ši prielaida paaiškina, kodėl žmonės nutraukia savo vaikų maitinimą motinos pienu daug ankstyvesniame amžiuje, negu didžiosios beždžionės. Neindustrinėse visuomenėse moterys maitina krūtimi savo vaikus vidutiniškai du su puse metų, tuo tarpu šimpanzės – penkerius metus. Antropologas Gail Kennedy iš Kalifornijos universiteto mano, kad žmonės šį ankstyvą maitinimo krūtimi nutraukimo įprotį išsiugdė prieš 2,6 milijonų metų. Kaip tik tuo metu dalis hominidų pradėjo valgyti paskerstus gyvulius – prasidėjo pavojinga veikla, privertusi juos tiesiogiai susidurti su kitais plėšrūnais, ir dėl to žymiai padidėjo medžiotojų mirtingumas. Tai greičiausiai ir paskatino savo kūdikių maitinimą krūtimi nutraukti vis ankstyvesniame amžiuje, kadangi nebepriklausomi nuo maitinimo motinos pienu vaikai turėjo daugiau šansų išgyventi po motinos mirties, teigia Kennedy. Be to, mėsos valgymas ankstyvesniame amžiuje galėjo padėti vaikų smegenims augti ir vystytis greičiau. Žmogaus smegenys auga tris kartus greičiau negu šimpanzių. Tačiau Barry Bogin iš Mičigano universiteto ankstyvą maitinimo krūtimi nutraukimą aiškina skirtingai. Jis mano, kad tai leido hominidų motinoms susilaukti daugiau palikuonių. „Nustojus maitinti 30 mėn. vaiką, turime didesnį reprodukcinį šuolį, lyginant su artimiausiais pusbroliais; mes galime susilaukti dviejų kūdikių per tą patį laiką, kol šimpanzė augina tik vieną.“ New Scientist Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus. Prašome prisijungti (pirmame puslapyje). |
dfhzz Parašytas Svečias Data 2006-04-20 19:00:49 dfxzzzzz | |