Patogenų tyrimai galbūt padidins produkcijos saugumą |
27-12-2005 | ||
Nustačius, kad įprastiniai plovimo metodai, naudojami šalinti mikrobus nuo šviežių vaisių ir daržovių, yra mažai efektyvūs, Žemės ūkio tyrimų tarnybos (ŽŪTT) mokslininkai nutarė sukurti geresnes technologijas, kurias būtų galima pritaikyti pakavimui ir perdirbimo pramonėje. Žmogaus patogenas salmonelė ( Salmonella ) dažnai sukelia maisto toksinių infekcijų proveržį. Pavyzdžiui, salmoneles sunku pašalinti nuo melionų paviršiaus, kadangi jos prisikabina sunkiai prieinamose vietose ir suformuoja bioplėvelę. Tai padeda patogenui išvengti dezinfekuojančių tirpalų poveikio. Išgyvenusios salmonelių ląstelės gali patekti nuo meliono paviršiaus į vidinius jo audinius vaisių pjaustant. A. Annous ir jo kolegos tyrė, kaip salmonelės suformuoja bioplėveles. Jie pastebėjo, kad salmonelių ląstelių sugebėjimas formuoti bioplėveles ant plastikinių ar nerūdijančio plieno paviršiaus yra priklausomas nuo fimbrijų (į plaukelius panašios struktūros) ir celiuliozės, kuri padeda ląstelėms prisikabinti ir kolonizuoti paviršių, gamybos. Salmonelės pradeda formuoti bioplėvelę, vos tik prisikabina prie meliono žievės, greitai augant ir išskiriant polimerus. Šios naujos žinios padeda geriau suprasti, kodėl salmonelės išgyvena gana nepalankiomis mikrobams sąlygomis. Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
|
< Ankstesnis | Sekantis > |
---|