Pirmas puslapis
Sukurta inovatyvi mašinų pakaba, galinti pati reaguoti į kelio nelygumus
27-11-2005

JAV korporacija Bose sėkmingai išmėgino naują mašinų pakabos sistemą, kurios pagrindas – keturi elektromagnetiniai motorai, valdantys kiekvieną ratą ir reikiamu laiku juos šiek tiek pakeliantys ar nuleidžiantys, atsižvelgiant į kelio reljefą. Skirtingai nei įprastiniai amortizatoriai, į kelio nelygumus reaguoja aukštavoltės ritės ir magnetai. Stebint bandymus atrodė, kad eksperimentinė mašina tiesiog tolygiai peršliuožia per kliūtis, tarsi lygiu vandens paviršiumi, nesukeldama jokių vibracijų ar kitokių pojūčių važiuojantiems.

Nors Bose plačiai žinoma kaip aukštos klasės audio įrangos gamintoja, šia technologija ji planuoja  įsiveržti ir į kitų mašinų pramonės technologijų tiekėjų sritį.

Ši pakabos sistema yra pakankamai brangi ir kainuoja 5000 JAV dolerių, todėl galės būti diegiama tik į aukštos klasės mašinas, be to, ji sveria per šimtą kilogramų. Iki šių metų pabaigos Bose korporacija planuoja pasirinkti vieną iš automobilių gamintojų, ir, matyt, ši naujovė bus diegiama prabangiausiuose automobiliuose jau po kelių metų.


Associated Press nuotrauka

NBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.