Pirmas puslapis
Atnaujintas Red Storm superkompiuteris tapo antruoju pasaulyje
18-11-2006

Superkompiuteris, pagamintas Cray Inc. ir naudojamas JAV Sandia nacionalinėje laboratorijoje, tapo antruoju pasaulyje pagal galingumą ir pirmuoju - pagal jo išplėtimo galimybes.

Kompiuteris, pavadintas Red Storm, po atnaujinimo, kainavusio 15 milijonų JAV dolerių, pasiekė 124,4 teraflopų greitį vietoj buvusių 41,5. Palyginimui, tik prieš šešis metus 1 teraflopo greitis buvo laikomas dideliu pasiekimu.

Cray XT3 serijos superkompiuteriai dominuoja galingų kompiuterių, naudojamų moksliniams skaičiavimams rinkoje, gal tik su viena išimtimi - IBM  BlueGene/L superkomputeriu, veikiančiu Lawrence Livermore Nacionalinėje Laboratorijoje.

Red Storm reikalauja ir nemažo elektros galingumo - 2,2 megavatų, tačiau tai dvigubai mažiau, nei naudoja kiti superkompiuteriai. Jis turi net 26 tūkstančius procesorių ir užima maždaug 350 m2 dydžio patalpas.

Jo galingumo padidinimui buvo panaudoti AMD Opteron dvigubo branduolio procesoriai, o pagrindinė Red Storm skaičiavimo greičio paslaptis - 'lenvgasvoris' programinės įrangos branduolys, pavadintas 'lightweight kernel', kuris tik pakrauna duomenis, išdalina juos tinkle ir sustabdo darbą. Visa kita programinė įranga priklauso nuo užduoties ir yra pakraunama tiesiai į tuos procesorius, kurie atlieka reikiamus skaičiavimus, todėl jie dirba tik savo 'darbą' ir jų resursai nėra švaistomi. 

 

Red Storm buvo sukurtas JAV nacionalinio branduolinio saugumo programos įgyvendinimui - modeliuoti antžeminius branduolinius sprogimus, po to, kai jų vykdymas buvo nutrauktas, taip pat atlikti ypač sudėtingus skaičiavimus ir modeliuoti įvairius procesus - nuo molekulių dinamikos iki kosminių objektų elgesio.


Red Storm modulių spintos Sandia nacionalinėje laboratorijoje

PhysOrg

 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.