Pirmas puslapis
Mažieji graužikai gali sukelti salmoneliozę
09-10-2005

Žmonės, auginantys namuose graužikus, turėtų labiau savimi pasirūpinti, kad nesusirgtų salmonelioze.

Amerikos ligų kontrolės centras užfiksavo 28 atvejus, kuomet žmonės užsikrėtė salmonelioze nuo namuose auginamų pelių, žiurkių ir žiurkėnų. 7 iš jų – vaikai. Ekspertai teigia, kad higienos nesilaikymas rankose palaikius šiuos gyvūnėlius didina infekcijos riziką. Manoma, jog gyvatės, vėžliai ir ežiai taip pat gali būti salmoneliozės užkrato šaltiniai. Ligos bakterijas savo žarnyne gali nešioti ir triušiai, jūrų kiaulytės ir šeškai. Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama valgant salmonelėmis užkrėstą maistą, pvz., mėsą ir kiaušinius. Tačiau Amerikos ligų centras nustatė, kad yra nemažai atvejų, kuomet žmones salmonelioze užkrečia namuose auginami gyvūnėliai. Vienas salmonelioze užsikrėtusių vaikų buvo penkerių metų berniukas, kuris labai dažnai imdavo į rankas peliuką ir šį bučiuodavo.

Vienas Amerikos ligų kontrolės centro epidemiologų, Dr. Stephen Swanson, pataria tėvams labiau prižiūrėti savo vaikų higieną, įsitikinti, kad vaikai plaunasi rankas pasidžiaugę savo augintiniu. Turint omenyje, kad graužikų narvelis taip pat gali būti užkrėstas bakterijomis, būtina laikytis higienos ir prisilietus prie narvelio. Graužikų negalima laikyti maisto gaminimo patalpose, nepatartina leisti jiems laisvai bėgioti po gyvenamąsias patalpas.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
cool
Parašytas Svečias Data 2006-12-04 20:37:39
grauzikai cool, bet mano ziurkeniukas dar coolesnis

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.