Pirmas puslapis
Marso visureigiai bus patobulinti
21-03-2006

Visureigiai Spirit ir Opportunity greitai automatiškai galės stebėti įdomius  Marso atmosferos reiškinius. Birželio mėnesį bus įdiegta nauja programinė įranga, kuri padės visureigiams lengviau užfiksuoti paslaptingus dulkių sūkurius bei plonus debesis danguje. Abu aparatai jau padarė daugiau nei 100000 nuotraukų, kurios sudarė beveik 95% persiustos į Žemę informacijos. Visureigiai, deja, gali persiųsti tik ribotą kiekį informacijos per dieną, be to, daugelis nuotraukų būna neinformatyvios. Dirbtinio intelekto ekspertai sukūrė programą, kuri padės robotams patiems pastebėti įdomesnius vaizdus. Visureigiai sugebės netgi taip apkarpyti nuotraukas, kad liktų tiktai pačios įdomiausios detalės.

Projekto lyderis Steve Chien iš NASA laboratorijos Kalifornijoje mano, jog patobulinimas padės net tris ar keturis kartus padidinti vertingos informacijos kiekį, kaskart persiunčiamos iš Marso į Žemę. Programa, kuri beveik baigta, buvo daugiau nei du metus kuriama ir testuojama, naudojant analogišką visureigį, esantį Žemėje. Tai bus jau antras robotų patobulinimas. Pirmasis buvo atliktas 2004 metais. Dabartinis patobulinimas ištaisys kai kurias navigacijos sistemos programos klaidas, o taip pat padės robotams greičiau apskaičiuoti kliūčių aplenkimo trajektoriją ir leis, dar neprivažiavus, iš anksto ištiesti zondą prie įdomios uolienos. Šis projektas taip pat testuos dirbtinio intelekto metodus, kurie galės būti panaudoti Marso mokslinėje laboratorijoje (angl. Mars Science Laboratory), dideliame Marso visureigyje, kuris bus paleistas 2009 metais. Abu dabartiniai Marso visureigiai tiria planetą jau 780 Marso parų, nors buvo numatyti dirbti tiktai 90 parų.



 Visureigių atsiųsta Marso 'dulkių vaiduoklių' nuotrauka

Nature

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.