Pirmas puslapis
Greipfrutas gali apsaugoti nuo širdies ligų
19-02-2006

Pacientų, sergančių širdies ligomis ir suvalgančių vieną greipfrutą per dieną, kraujyje žymiai sumažėjo cholesterolio koncentracija, lyginant su pacientais, kurie nevalgė minėto vaisiaus - šis efektas nustatytas neseniai atliktu tyrimu.
Tyrimą atliko grupė mokslininkų, vadovaujama dr. Shela Gorinstein iš Hebrew universiteto farmacijos mokyklos, Vaistų chemijos ir natūralių produktų katedros, bendradarbiaujant kartu su prof. Abraham Caspi, kardiologijos instituto vadovu prie Kaplano ligoninės Rehovote.

Šiame tyrime dalyvavo 57 abiejų lyčių pacientai iš Kaplan ligoninės, sergantys hiperlipidemija (didelis cholesterolio kiekis kraujyje). Visi pacientai buvo neseniai patyrę vainikinių arterijų chirurginę operaciją bei nevartojo statinų grupės vaistų tyrimo metu. Statinai dažnai paskiriami cholesterolio mažinimui.
Pacientų, kurie valgė raudonuosius arba baltuosius greipfrutus, kraujyje žymiai sumažėjo lipidų kiekis, o tuo tarpu pacientų, kurie nevalgė greipfrutų, kraujyje lipidų kiekis nekito. Raudonieji greipfrutai efektyviau mažino lipidų kiekį nei baltieji, ypač trigliceridų (tai cholesterolio rūšis, kurio padidėjęs kiekis yra dažnai susijęs su širdies problemomis).

Greipfrutai pasižymi antioksidantiniu veikimu, kuris turi teigiamą poveikį sveikatai, teigia dr. Gorinstein, pridurdama, kad raudonoji rūšis bendrai turi daugiau antioksidantų negu baltieji. Tačiau taip pat gali būti, kad raudonieji greipfrutai gali turėti kol kas dar nenustatytų cheminių medžiagų, kurios atsakingos už pastebėtą trigiceridus mažinantį efektą.

Health All Reffer

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.