Pirmas puslapis
Jūros mikropasaulis gali ne tik suardyti plieną, tačiau ir apsaugoti jį
05-11-2006

Purvo baterijos gali apsaugoti laivus nuo rūdijimo, o elektra, gaunama iš mikrobų, galėtų apsaugoti jūros techniką. Laivus, tanklaivius ir kitą jūros techniką galima apsaugoti nuo rūdijimo, įleidus ją į 'purvo vonią', taip teigia Argentinos mokslininkų grupė.

Mokslininkai iš jūros dumblo sukūrė bateriją, stabdančią korozijos procesus. Gaunama energija yra ilgalaikė ir nekenksminga aplinkai.
Nerūdijantis plienas, turintis chromo, yra atsparesnis korozijai negu įprastas plienas, tačiau vis tik jūros vandenyje jį greitai padengia mikrobų ir dumblių sluoksnis, kuris pamažu ardo metalą.

Papildant metalo paviršių elektronais, sukuriamas neigiamas krūvis, kuris stabdo koroziją. Mokslininkai pastebėjo, kad biologinės baterijos, siunčiančios elektronus į vandenyno nuosėdas, galėtų būti labai geras elektros šaltinis. Mikrobai stumia elektronus iš sulfidinių mineralų dalelių į dumblą ir naudoja juos medžiagų apykaitos reakcijose, kurių metu išsiskiria energija.
Anksčiau bandyta panaudoti mikrobų kurą elektros gaminimui, tačiau dabar jau aišku, kad jis gali apsaugoti ir nuo korozijos.

Lazdelės purve
Argentinos mokslininkai tyrė, kaip nuosėdos apsaugotų plieną, jei jis būtų panardintas į 'purvo vonią'. Jūros vanduo ir dumblas buvo paimti iš žvejybinio uosto Buenos Aires pietuose. Baterijos elektrodai buvo grafito lazdelės, kurias mokslininkai paprasčiausiai įkišo į dumblą ir laidais pritvirtino prie nerūdijančio plieno lėkštelių, pusiau panardintų vandenyje.

Lėkštelių, niekaip nesaugotų nuo korozijos, paviršius tapo smarkiai grublėtas jau po keturių mėnesių. Tos lėkštelės, kurios buvo panardintos į biobateriją, jokio korozijos poveikio nepatyrė. Tyrėjų manymu, kartą įdiegtai koroziją stabdančiai sistemai užtektų minimalių eksploatacijos išlaidų.

Nature

 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.