Pirmas puslapis
Dramblio kaulo kranto kovoje smarkiai nukentėjo drambliai
01-06-2005

Pilietinio karo Dramblio kaulo krante metu labai nukentėjo drambliai, dėl kurių šaliai kadaise ir suteiktas toks vardas. 1980 metais daugiausia dramblių (apie 3000) buvo miškuose netoli sienos su Liberija. 2002 metais buvo paskutinį kartą mėginta suskaičiuoti dramblius, tuo metu jų buvo likę mažiau nei 100. Tikslaus gyvūnų skaičiaus šiandien niekas nežino. Įgyvendindama šalies suvienijimo planą Vyriausybė pradeda svarstyti, kaip apsaugoti likusią dramblių populiaciją. Ištisus metus nedidelis dramblių skaičius Dramblio kaulo krante buvo delikatus klausimas. Tai miškai, kuriuose kadaise gyveno daugiausiai dramblių priklauso Vyriausybei, tačiau šiuo metu tose vietose dislokuotos kai kurios ginkluotos milicijos grupės, kurios remia prezidentą Paurent Gbagbo. Kita pagrindinė dramblių gyvenama vieta yra Comoe nacionalinis parkas šalies šiaurės rytuose, netoli sienos su Burkina Fasu. Šis arealas yra maištaujančioje teritorijoje, todėl šiuo metu vyriausybiniai laukinės gamtos apsaugos darbuotojai negali ten patekti. Vyriausiasis Dramblio kaulo kranto gamtos apsaugos pareigūnas Reuters naujienų agentūrai šią savaitę teigė, kad drambliai yra drovūs gyvūnai ir nekenčia trukdymo bei triukšmo, todėl greičiausiai daugelis jų tiesiog perėjo sienas ir iškeliavo į kaimynines šalis. Tačiau kiti laukinės gamtos ekspertai mano, jog tai gali būti tik fantazijos. Net jei drambliai dingsta iš Comoe nacionalinio parko, Burkina Faso gamtos apsaugos ministras pranešė, kad jų šalyje nebuvo pastebėta, kad iš Dramblio kaulo kranto atkeliautų drambliai. Jis taip pat pastebi, kad miškų saugotojai pranešė apie Dramblio kaulo kranto brakonierių, kurie kerta sieną, pagausėjimą nuo tada, kai šalyje prasidėjo konfliktai.

BBC News 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
drambliu amzius
Parašytas Svečias Data 2006-03-01 13:48:44
kaim manote kiek gyvena drambliai
dramblai
Parašytas Svečias Data 2005-10-04 11:16:48
viskas apie drambliu gyvenima 
Gintare
Parašytas Svečias Data 2005-06-30 11:58:44
Man labai patinka drambiai.As kolekcijuoju 7 dramblius.Suzinojau jog jie nesa laime.
DRAMBLIO KAULAS
Parašytas Svečias Data 2005-06-19 16:49:36
MANAU,KAD ZMONEMS GALVOJE TIK PINIGAI!DRAMBLIO KAULAS TAI TIK PRADZIA ,GAL PO TO BUS DRAMBLIO ODA?BRAKONIERIAI YRA PABAISOS,KURIOS DEL PINIGU ZUDO GYVUNUS!

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.