Pirmas puslapis
Nesklandumai augaliniame mechanizme
23-08-2006

Ginkmedis (Ginko biloba) - jau pagarsėjęs savo gydomosiomis savybėmis, atskleidė dar vieną paslaptį. Jo ląstelėse glaudžiasi dumbliai, kurie neaptinkami jokiuose kituose medžiuose. Be to, jie randami viso pasaulio ginkmedžiuose, kas rodo ilgą ir paslaptingą partnerystę.

Ginkmedis, gana įprastas dekoratyvinis augalas, auginamas pakelėse ir soduose visame pasaulyje, jau gerą tūkstantmetį laikomas augaliniu gydomuoju preparatu. Devintajame dešimtmetyje atlikti tyrimai patvirtino, kad ginkmedžio ekstraktai padeda stiprinti atmintį. Iki šių dienų ginkmedis išliko populiari priemonė ne tik atminčiai stiprinti, bet ir kaip vaistas nuo depresijos ar net antihemarojinis preparatas.

2002 metais farmakologas Jocelyne Trémouillaux-Guiller iš François-Rabelais de Tours miesto Prancūzijoje pastebėjo, kad ląstelių kultūros, sukurtos gaminti ginkmedžio junginius, kartais įgauna žalią spalvą. Ištyrus šį reiškinį, buvo nustatyta, kad ginkmedžio ląstelėse gyvena dumblių ląstelės, praradusios branduolį ar chloroplastą. Šeimininko ląstelėms nustojus funkcionuoti, dumbliai transformuojasi į laisvai gyvenančias, fotosintetinančias ląsteles.

Neseniai algologas Volker Huss iš Erlangen universiteto Vokietijoje įrodė, kad dumbliai randami ne tik ląstelių kultūrose, bet ir gyvuose ginkmedžių augaluose. Išanalizavęs ginkmedžių pavyzdžius iš JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Kinijos, jų lapų ir reprodukcinių audinių RNR-genetinę medžiagą, paskelbė, kad dumbliai aptikti visuose ginkmedžiuose, bet tik reprodukciniuose organuose. Lapuose dumblių nerasta.

Mokslininkas negalėjo paaiškinti, kaip veikia ši simbiozė. Žinoma, kad gyvose ląstelėse dumbliai yra priklausomi nuo maisto medžiagų ir galbūt padeda gamintis medicininiams junginiams ginkmedžio ląstelėse, mąstė Volker Huss. Apie šių unikalių junginių gamybą ląstelėse žinoma tik tiek, kad procesui reikalingi du kompartmentai - citozolis ir nežinoma organelė. Gal ta organelė ir yra dumblis?

Kokia bebūtų šios partnerystės prigimtis, jai gali būti šimtai milijonų metų. Ginkmedžiai yra dinozaurų amžiaus, mokslui taip pat žinomi kiti du šio amžiaus augalai, priklausomi nuo simbiontų. Taigi simbiozės fenomenas yra esminis gyvajam pasauliui.

Elizabeth Pennisi, Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.