Pirmas puslapis
Galbūt sulauksime kitokios organų transplantacijos
04-04-2006

Šį pirmadienį JAV mokslininkai pranešė, kad šlapimo pūslės, 'pagamintos' iš pačių pacientų ląstelių, gali būti sėkmingai jiems persodintos ir funkcionuoti ne vienerius metus. Savo pranešime jie aprašė 7 atvejus, kai naujos šlapimo pūslės, išaugintos iš pačių žmonių audinių, pakeitė nebefunkcionuojančius jų organus. Jau dabar galima tikėtis, kad tokia atstatomoji medicina po kurio laiko ims kompensuoti transplantacijoms reikalingų donorų organų stygių. Be to, pacientai, kuriems persodinti organai, sukurti iš jų nuosavų ląstelių, neturės vartoti vaistų prieš organizmo atmetimo reakciją, ko prireikia žmonėms, kuriems transplantuojami donorų organai. Šį eksperimentą vykdę JAV mokslininkai 16 metų dirbo su nesubrendusiomis - vadinamosiomis pirminėmis - ląstelėmis.
Reikiamos ląstelės buvo paimtos biopsijos būdu iš esamos paciento šlapimo pūslės, po to - atrinktos tinkamiausios iš jų ir brandintos bei augintos ant savotiškų būsimų organų šablonų. Pacientai buvo 4-19 m. amžiaus vaikai ir jaunuoliai, kuriems įgimta sutrikusi šlapinimosi funkcija. Laikui bėgant, veikiausiai būtų nustoję funkcionuoti jų inkstai. Taip pat šie mokslininkai tuo pačiu principu bando sukurti naujus kraujo indus, inkstus, kasas, širdis, kepenis, bet apie šių bandymų rezultatus kol kas nepranešama.

Reuters

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.