Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienos
Mokslo naujienos

Jei sužinojote įdomią fizikos, chemijos, matematikos, informatikos, biologijos ar kito mokslo naujieną, pasidalinkite ja su kitais, pasiųsdami ją mums el. paštu office@ibn.lt. Nuolatinius naujienų siuntėjus metų pabaigoje paskatinsime. 

Pasiūlymus ir pageidavimus apie šio skyrelio (taip pat ir viso "Mokslo Lietuvos" portalo) tvarkymą siųskite el. paštu: office@ibn.lt.

Seniau publikuotas mokslo naujienas rasite čia.



Kas galėtų būti bendro tarp šunų lojimo, paukščių čiulbėjimo ir vaikų verksmo?
23-12-2006

Profesoriaus Péter Pongrácz ir jo kolegų iš Eötvös Loránd universiteto (Vengrija) tyrimas parodė, kad jie visi perteikia pagrindines emocijas, tokias kaip baimė, agresija, džiaugsmas, ir kad tokia primityvi bendravimo forma gali būti bendra visiems žinduoliams, įskaitant ir žmogų.

Ši teorija patvirtina ir ankstesnių tyrimų rezultatus, įrodžiusius, kad skirtingų rūšių žinduoliai gali suprasti kitų rūšių gyvūnų skleidžiamus garsus. Pavyzdžiui, buvo nustatyta, kad kūdikiai ir maži vaikai gali atskirti emocijas makakų šūksniuose. Šis tyrimas buvo publikuotas žurnale Language Communication .

Tiriami žmonės sėkmingai atskirdavo skirtingus šunų lojimo tipus, didžiausią dėmesį kreipdami į lojimo toną, dažnio kitimą ir intervalus tarp lojimų. Aukštesnio dažnio ir rečiau pasikartojantys garsai buvo tiriamųjų gana vieningai vertinami kaip mažiau agresyvūs.

Mokslininkai pastebėjo, kad kūdikių verksme būtent tos pačios garso charakteristikos yra svarbiausios, išskyrus tai, kad garso dažnis yra svarbesnis nei jo kitimas.

Profesoriaus Péter Pongrácz nuomone, ryšys tarp skleidžiamo garso dažnio ir jo kitimas, perteikiant įvairias emocijas, yra daugelį skirtingų rūšių gyvūnų siejantis bendras bruožas. O garso dažnis dar perteikia informaciją ir apie jo siuntėją – didesni gyvūnai skleidžia žemesnio dažnio garsus, kurie taip pat yra garsesni. Šis sąryšis galėjo atsirasti evoliucijos eigoje, kadangi žemesnio dažnio garsai galėjo reikšti pavojų ir agresiją, nes didesni gyvūnai turėjo geresnes galimybes nugalėti kovą, o aukštesnio dažnio garsai galėjo reikšti draugiškesnius ketinimus.

Tyrėjai taip pat padarė išvadą, kad žmonės ir šunys supranta vieni kitus dar geriau, nes kartu gyvena jau tūkstančius metų, ir tas supratimas apima ne tik garsus, bet ir elgesį. Taip pat ir katės labai patobulino savo emocijų perteikimo įgūdžius ir sugeba nesunkiai gauti iš žmonių tai, ko joms reikia - ėdesio, žaidimų ar tiesiog truputį dėmesio.

Profesoriaus Péter Pongrácz darbas publikuojamas žurnale Applied Animal Behaviour Science.

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Kometos galėjo atnešti į Žemę pagrindinius elementus, reikalingus gyvybei atsirasti
15-12-2006

Kometos galėjo atnešti į Žemę pagrindinius elementus, reikalingus gyvybei atsirasti - tokią išvadą padarė mokslininkai, ištyrinėję kometos dulkes, kurias surinko zondas Stardust iš kometos Wild 2 uodegos. Pasirodė, kad kometose yra daugiau įvairių medžiagų nei manyta, tarp jų ir organinių molekulių, reikalingų gyvybei išsivystyti.

Stradust zondas buvo išsiųstas tyrinėti kometos 1999 metais, ir, nuskriejęs 4,6 milijardus kilometrų, šiemet grįžo į Žemę su vertingu kroviniu, tiesa, labai nedaug sveriančiu - kometos dulkėmis.

Dr. Scott Sandford iš Nasa Ames tyrimų centro, vadovaujantis grupei mokslininkų, tyrinėjančių šias dulkes, pasakė: 'Žemei besiformuojant, ji buvo tokia karšta, kad bet kokios organinės molekulės negalėjo išlikti. Sudėtingesni organiniai komponentai galėjo atkeliauti iš kosmoso, kuomet ji jau buvo ataušusi. Atrodo, kad šiame procese kometos buvo labai svarbios. Nors mes nežinome, kaip Žemėje atsirado gyvybė, būtų logiška manyti, kad kuo sudėtingesni organiniai komponentai pakliuvo į Žemę, tuo lengviau galėjo išsivystyti gyvybė. Ir atrodo, kad Wild 2 kometoje yra molėkulių, labai panašių į amino rūgštis'.

Pirmieji šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti JAV gruodžio 14 d. Geografijos sąjungos susirinkime ir išspausdinti žurnale Nature.


Kometos Wild 2 dulkė. Nasa/JPL ir Vašingtono universiteto nuotr.

Science Daily

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Atrodo, žinduoliai pradėjo skraidyti anksčiau nei paukščiai
15-12-2006

Pirmieji skraidantys žinduoliai galėjo pakilti į dangų anksčiau nei paukščiai, mano mokslininkų grupė iš Amerikos gamtos muziejaus Niujorke (JAV), išanalizavę nedidelio, vos voverės dydžio žinduolio iškaseną, gyvenusio vidurio Mongolijoje prieš 125 milijonus metų, Mezozojaus eroje.

Gyvūnėlis turėjo aštrius dantis, ilgą uodegą bei kailiu padengtą membraną, kurią jis galėjo ištempti ir panaudoti sklandymui.

Kol kas anksčiausios randamos šikšnosparnių iškasenos yra maždaug 51 milijono metų amžiaus, o tai reiškia, kad gyvūnas, pavadintas Volaticotherium antiquus, sklandė tuo pačiu metu, kaip ir priešistoriniai paukščiai, o gal ir dar anksčiau už juos. Atrodo, kad tai buvo naktinis gyvūnas, mitęs vabzdžiais, ir nors kiek panašus į voverę, tačiau turėtų būti priskiriamas kitai rūšiai.

Piešinys: Chuang Zhao ir Lida Xing

World Science

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Psichopatų smegenys skiriasi
04-12-2006

Mokslininkai teigia, kad biologinių smegenų skirtumų dėka galima atskirti psichopatus nuo kitų žmonių. Britanijos psichiatrijos žurnalas praneša, jog įvertinant veido išraiškų emocijas psichopatų smegenų aktyvumas yra sumažėjęs. Lyginant su kontroline sveikų savanorių grupe ypač išsiskyrė atsakas į bailias veido išraiškas. Tokie tyrimų rezultatai leidžia tyrėjų grupei iš dalies paaiškinti psichopatišką elgesį.

Kriminaliniai psichopatai – tai žmonės, pasižymintys agresyvia ir antisocialine asmenybe, kuriai nebūdingas emocinis įsijautimas. Tokie žmonės gali įvykdyti baisius nusikaltimus, tokius kaip išprievartavimas ar žmogžudystė, o apžiūrimi nerodo jokio sąžinės graužimo ar kaltės jausmo.

Atsižvelgiant į naujausius tyrimų duomenis teigiama, kad dėl trūkumų, kurie neleidžia kituose žmonėse atpažinti veidu bei balsu perduodamų sielvarto, baimės ir liūdesio išraiškų, psichopatinių sutrikimų turintiems žmonėms nebūdingas įsijautimas į kitus asmenis.

BBC News

Rašyti komentarą (0 Komentarai)

Kosminis sprogimas
26-11-2006

 Tai - sprogusios žvaigždės Kasiopėjos A skleidžiamų rentgeno spindulių energijos žemėlapis: skirtingos spalvos reiškia skirtingą spindulių energiją. Šių spindulių žmogaus akis nemato, todėl pati žvaigždė (tiksliau jos likučiai) stebėtojui atrodo kaip paveikslėlyje dešinėje.

Jos stebėjimai parodė, kad ši supernova įgreitina elektronus iki milžiniškų energijų, ir tai paaiškina, kodėl šios subatominės dalelės vis dar turėdamos didelę energiją pasiekia ir Žemę.

Nuotrauka buvo padaryta NASA Chandros rentgeno spindulių teleskopu. Mokslininkai mano, kad dalelės yra įgreitinamos išoriniame žvaigždės likučių apvalkale, kuris nuotraukoje yra mėlynos spalvos, o raudonose ir žaliose dalyse yra iki milijonų laipsnių įkaitusi žvaigždės medžiaga.

Nuotraukos: NASA/CXC/MIT/UMass Amherst / M. D. Stage et al. bei MDM / R. Fesen

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Genas, siejamas su psichinėmis ligomis, keičia tam tikrą smegenų dalį
20-11-2006

Mokslininkai nustatė, kad genas, atsakingas už psichines ligas, tiesiogiai susijęs su smegenų dalies, kuri valdo neigiamas emocijas, išsiplėtimu. Ši žmogaus smegenų dalis, vadinama pulvinaru, yra didesnė nei kitos ir turi daugiau nervų ląstelių.

Buvo tiriamas genas, susijęs su nervų davikliu serotoninu - vienu iš cheminių siųstuvų, kuriuo nervai 'komunikuoja' tarpusavy. Vos tik ypatingos nervų ląstelės atpalaiduoja serotoniną, molekulė, vadinama serotonino transporteriu (SERT), grąžina jį į ląstelę. Tokiu būdu serotoninas daro įtaką tik konkretiems neuronams.

Serotonino transporterio genas yra dviejų tipų: trumpasis, arba SERT-s, ir ilgasis, arba SERT-l. Žmoguje gali būti dvi trumpojo geno kopijos, viena tiek trumpojo, tiek ilgojo geno kopija arba dvi ilgojo geno kopijos. Paskaičiuota, kad apie 17 procentų visos populiacijos turi dvi SERT-s geno kopijas. Tokie žmonės yra labiau linkę į depresiją ir jautriau reaguoja į dirgiklius, negu žmonės, turintys vieną arba nei vieno SERT-s geno.

Mokslininkai tyrinėjo 49 neseniai mirusių žmonių, sirgusių ir nesirgusių psichinėmis ligomis, smegenis. Buvo padarytas smegenų pjūvis, pamatuotas pulvinaro dydis, suskaičiuotos nervų ląstelės ir išanalizuoti kiekvieno individo SERT genai. Nustatyta, kad žmonių, turėjusių du SERT-s genus, pulvinarai buvo 20 procentų didesni ir juose buvo 20 procentų daugiau - apie 1.5 milijono - nervų ląstelių, negu žmonių, turėjusių vieną arba du SERT-l genus. Pulvinaro dydžiui įtakos neturėjo tai, ar žmogus buvo sirgęs psichinėmis ligomis.

Gydytojų nuomone, žmonių, kurie linkę į depresiją, smegenys veikia specifiškai, todėl reikėtų išmokti tokius pacientus atpažinti kuo anksčiau, kad būtų galima užkirsti ligoms kelią, kol smegenų ‘programinė įranga’ dar nespėjo pakisti.

Biology News

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Elektra namų ūkiams gali būti gaminama ir nedidelėms apšildymo krosnimis
19-11-2006

JAV pradėjo populiarėti nedideliems namams pritaikytos kombinuoto ciklo elektros ir šilumos krosnys, gaminančios ir šilumą, ir elektros energiją, ir galinčios išnaudoti kuro energiją net 90% efektyvumu – o tai trigubai daugiau nei elektros energijos, ateinančios per centralizuotą paskirstymo sistemą, pagaminimo naudingumo koeficientas.

Iki šiol jos nebuvo pakankamai tylios ir mažos, kad būtų panaudotos namuose, tačiau vartotojai jau įvertino pagrindinį naujųjų katilinių, didumo sulig indų plovimo mašina, privalumą – gerokai mažesnę sąskaitą už elektros energiją.

Japonijoje jau daugiau kaip 30.000 privačių namų naudoja mikro kombinuoto ciklo elektros ir šilumos krosnis, pagamintas Honda kompanijos, kurių elektros gamybos galingumas gali siekti 1-4 kilovatus, ir šių katilinių įrengimas yra subsidijuojamas dujų tiekėjų.

Kol kas jos dar gana brangios – kaina su įrengimu siekia 13-20 tūkst. JAV dolerių, tačiau gali atsipirkti per 3-7 metus, priklausomai nuo naudojamo kuro ir elektros kainos.

Specialistų nuomone, tai perspektyvūs prietaisai, kurie kartu su nedideliais vėjo generatoriais, saulės elementais gali padėti tapti labiau nepriklausomais nuo centralizuoto energijos tiekimo.


Vienas iš naujųjų krosnių savininkų - Bernard Malin iš Masačiūsetso, JAV (nuotr.: Christian Science Monitor)

CBS News - Christian Science Monitor

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Atnaujintas Red Storm superkompiuteris tapo antruoju pasaulyje
18-11-2006

Superkompiuteris, pagamintas Cray Inc. ir naudojamas JAV Sandia nacionalinėje laboratorijoje, tapo antruoju pasaulyje pagal galingumą ir pirmuoju - pagal jo išplėtimo galimybes.

Kompiuteris, pavadintas Red Storm, po atnaujinimo, kainavusio 15 milijonų JAV dolerių, pasiekė 124,4 teraflopų greitį vietoj buvusių 41,5. Palyginimui, tik prieš šešis metus 1 teraflopo greitis buvo laikomas dideliu pasiekimu.

Cray XT3 serijos superkompiuteriai dominuoja galingų kompiuterių, naudojamų moksliniams skaičiavimams rinkoje, gal tik su viena išimtimi - IBM  BlueGene/L superkomputeriu, veikiančiu Lawrence Livermore Nacionalinėje Laboratorijoje.

Red Storm reikalauja ir nemažo elektros galingumo - 2,2 megavatų, tačiau tai dvigubai mažiau, nei naudoja kiti superkompiuteriai. Jis turi net 26 tūkstančius procesorių ir užima maždaug 350 m2 dydžio patalpas.

Jo galingumo padidinimui buvo panaudoti AMD Opteron dvigubo branduolio procesoriai, o pagrindinė Red Storm skaičiavimo greičio paslaptis - 'lenvgasvoris' programinės įrangos branduolys, pavadintas 'lightweight kernel', kuris tik pakrauna duomenis, išdalina juos tinkle ir sustabdo darbą. Visa kita programinė įranga priklauso nuo užduoties ir yra pakraunama tiesiai į tuos procesorius, kurie atlieka reikiamus skaičiavimus, todėl jie dirba tik savo 'darbą' ir jų resursai nėra švaistomi. 

 

Red Storm buvo sukurtas JAV nacionalinio branduolinio saugumo programos įgyvendinimui - modeliuoti antžeminius branduolinius sprogimus, po to, kai jų vykdymas buvo nutrauktas, taip pat atlikti ypač sudėtingus skaičiavimus ir modeliuoti įvairius procesus - nuo molekulių dinamikos iki kosminių objektų elgesio.


Red Storm modulių spintos Sandia nacionalinėje laboratorijoje

PhysOrg

 

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Planuojama sukurti žmogaus-karvės embrionus
07-11-2006

Newcastle'o universiteto bei Londono Kings koledžo tyrėjai kreipėsi į Žmogaus apvaisinimo ir embriologijos valdybą norėdami trejiems metams gauti licenciją, kuri leistų kurti žmogaus-galvijų hibridinius embrionus kamieninių ląstelių tyrimų tikslais. Embriono vystymasis būtų sustabdomas po keletos dienų.
Tačiau kritikai teigia, jog tokie tyrimai yra neetiški ir potencialiai pavojingi.

Tuo tarpu liberalas demokratas Evanas Harris teigia: 'Jeigu nauda žmonijai gali būti gaunama tobulinant terapinio klonavimo technikas ar iš vėliau išvestų kamieninių ląstelių, tuomet būtų amoralu nutraukti minėtus tyrimus remiantis 'fui' faktoriumi'.

Kamieninių ląstelių tyrimai yra viena iš daugiausiai žadančių medicinos mokslo sričių.

Viena iš pagrindinių priežasčių, lėmusių tokį mokslininkų pasirinkimą, yra žmogaus kiaušinėlių trūkumas. Norint gauti kiaušinėlius tyrimams reikia surasti moteris, sutinkančias operuotis ir tokiu būdu padėti gauti kiaušinėlius. Todėl mokslininkai ir nori naudoti karvės kiaušinėlius kaip alternatyvą. Tolesnė procedūra primintų avies Dolly sukūrimą: iš karvės kiaušinėlio pašalinama DNR, vėliau įterpiama žmogaus DNR. Tokiu būdu sukurtas embrionas turėtų 99,9 procentus žmogaus DNR. Vienintelė galvijų DNR būtų už ląstelės branduolio. Toks mokslininkų produktas techniškai būtų chimera – pusiau žmogus, pusiau gyvūnas.

Tyrimo tikslas – išgauti kamienines ląsteles šeštą dieną po apvaisinimo. Vėliau embrionas sunaikinamas.

Istoriškai gyvūnų ir žmonijos rūšys atskirtos. Tačiau tokios procedūros metu pačiame intymiausiame lygmenyje gyvūno kiaušinėlis bei žmogaus chromosomos sumaišomos. Pradėjus tokias procedūras bus pamintas žmonių ir gyvūnų skirtingumas. Panašūs tyrimai gali paminti žmogaus orumą bei žmogaus teises.

BBC News

Rašyti komentarą (0 Komentarai)

Samsung paskelbė į rinką išleidžiantis naują telefoną su mp3 grotuvu
06-11-2006

Naujasis Samsung gaminys – mini telefonas su persukamu korpusu - tuomet jis padidėja beveik dvigubai ir tampa nedidelio mobilaus telefono didumo, o 'nepersuktoje' būsenoje telefonas veikia kaip nedidelis mp3 grotuvas.

Be abejo, Samsung šiuo telefonu taiko įtikti jaunimo skoniui.

Europoje jis pasirodys jau lapkričio pabaigoje.

    

PhysOrg

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Ateities kontraceptikai vyrams
06-11-2006

Vyrų sėklidžių tyrimai galėtų palengvinti vyrams skirtų kontraceptinių tablečių kūrimą. JAV mokslininkai atliko bandymą su žiurkėmis, kurio metu joms buvo suleista vaistų, stabdančių spermos ląstelių brendimą. Vaistas, pavadintas Adjudinu, suardo sėklidėse vykstančią sąveiką tarp nesubrendusių spermos ląstelių ir ląstelių, atsakingų už spermos subrandinimą. 

Ankstesni tyrimai parodė, kad šis vaistas, vartojamas išoriškai, veikia ne tik sėklidžių ląsteles - po bandymo žiurkėms prasidėjo raumenų atrofija ir kepenų uždegimas. Nors vaistas buvo tikrai veiksmingas, tačiau jo vartojimas buvo nutrauktas dėl šalutinio poveikio.

Mokslininkai, bandydami išspręsti šią nemalonią problemą, Adjudino molekulę sujungė su pakitusia hormono (FSH), stimuliuojančio folikulų veiklą, forma, kuri veikia receptorių molekules, randamas tik sėklidėse. Naujasis metodas leido sukelti suaugusių žiurkių nevaisingumą naudojant santykinai mažas vaisto dozes. Be to, buvo išvengta akivaizdžių šalutinio poveikio padarinių.

Dabar Adjutdinas leidžiamas tik į žiurkių kraują, todėl mokslininkai yra įsitikinę, kad žmogaus organizmas šio vaisto nepriims. Norima sukurti specialius šio kontraceptiko pleistrus, kuriuos vyrai galėtų paprastai užsiklijuoti ant savo kūno. Kol kas tokie tyrimai dar tik planuojami, tačiau prognozės - gana optimistinės, nes vyrų, kaip ir žiurkių patinų, organizme hormono FSH receptoriai yra randami tik sėklidėse.

New Scientist

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Jūros mikropasaulis gali ne tik suardyti plieną, tačiau ir apsaugoti jį
05-11-2006

Purvo baterijos gali apsaugoti laivus nuo rūdijimo, o elektra, gaunama iš mikrobų, galėtų apsaugoti jūros techniką. Laivus, tanklaivius ir kitą jūros techniką galima apsaugoti nuo rūdijimo, įleidus ją į 'purvo vonią', taip teigia Argentinos mokslininkų grupė.

Mokslininkai iš jūros dumblo sukūrė bateriją, stabdančią korozijos procesus. Gaunama energija yra ilgalaikė ir nekenksminga aplinkai.
Nerūdijantis plienas, turintis chromo, yra atsparesnis korozijai negu įprastas plienas, tačiau vis tik jūros vandenyje jį greitai padengia mikrobų ir dumblių sluoksnis, kuris pamažu ardo metalą.

Papildant metalo paviršių elektronais, sukuriamas neigiamas krūvis, kuris stabdo koroziją. Mokslininkai pastebėjo, kad biologinės baterijos, siunčiančios elektronus į vandenyno nuosėdas, galėtų būti labai geras elektros šaltinis. Mikrobai stumia elektronus iš sulfidinių mineralų dalelių į dumblą ir naudoja juos medžiagų apykaitos reakcijose, kurių metu išsiskiria energija.
Anksčiau bandyta panaudoti mikrobų kurą elektros gaminimui, tačiau dabar jau aišku, kad jis gali apsaugoti ir nuo korozijos.

Lazdelės purve
Argentinos mokslininkai tyrė, kaip nuosėdos apsaugotų plieną, jei jis būtų panardintas į 'purvo vonią'. Jūros vanduo ir dumblas buvo paimti iš žvejybinio uosto Buenos Aires pietuose. Baterijos elektrodai buvo grafito lazdelės, kurias mokslininkai paprasčiausiai įkišo į dumblą ir laidais pritvirtino prie nerūdijančio plieno lėkštelių, pusiau panardintų vandenyje.

Lėkštelių, niekaip nesaugotų nuo korozijos, paviršius tapo smarkiai grublėtas jau po keturių mėnesių. Tos lėkštelės, kurios buvo panardintos į biobateriją, jokio korozijos poveikio nepatyrė. Tyrėjų manymu, kartą įdiegtai koroziją stabdančiai sistemai užtektų minimalių eksploatacijos išlaidų.

Nature

 

Rašyti komentarą (0 Komentarai)

Vakariečiai yra labiau pasileidę
01-11-2006

Tyrimo duomenys rodo, jog vakarų šalyse gyvenantys žmonės linkę turėti daugiau seksualinių partnerių nei besivystančių šalių gyventojai.

Monogamija dominuoja pasaulyje, tačiau turtingose šalyse įprasta turėti daug partnerių.

Lancetas praneša, kad Londono higienos mokyklos bei tropinės medicinos tyrėjai surinko duomenis iš 59 šalių. Besivystančiose šalyse žymiai daugiau lytiniu būdu plintančių ligų bei ŽIV. Tyrimas parodė, jog lytiniu būdu plintančias ligas įtakoja ne paleistuvavimas, bet skurdas ir mobilumas. Paneigtas požiūris, jog paaugliai anksčiau pradeda lytinį gyvenimą. Per pastaruosius tris dešimtmečius neužfiksuotas visuotinis polinkis į ankstesnius lytinius santykius. Moterys bei vyrai lytinius santykius pradeda tarp 15 ir 19 gyvenimo metų. Vyrai lytinius santykius pradeda anksčiau.

Tyrėjai pranešė, kad praėjusiais metais didžioji dalis žmonių turėjo vieną lytinį partnerį.

Išsivysčiusiose šalyse daug partnerių turinčių žmonių skaičius žymiai didesnis - kai kuriose vietovėse turinčių mažiau kaip 25 metus net trečdalis tokių žmonių - tuo tarpu Afrikoje tik mažuma turi daugiau nei vieną lytinį partnerį. Vakarų šalių vienišiai taip pat lytiškai aktyvesni. Afrikos šalyse du trečdaliai partnerio neturinčių vyrų bei moterų pastaruoju metu turėjo lytinių santykių, o tuo tarpu išsivysčiusiose šalyse - trys ketvirtadaliai. 

Tyrėjus nustebino gauti duomenys, parodę, jog besivystančiose šalyse didesnis lytiniu būdu plintančių ligų skaičius.

  

BBC News Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Mokslininkai bando suprasti, kaip tarpusavy komunikuoja smegenų ląstelės
30-10-2006

Ar po valandos prisiminsi, ką dabar skaitai? Viskas priklauso nuo smegenų baltymų, vadinamųjų NMDA receptorių, kurie leidžia tavo neuronams tarpusavyje komunikuoti. Mokslininkai ištyrė, kaip skirtingų tipų NMDA (N - methyl-d-aspartate) atlieka skirtingas funkcijas. Smegenų ląstelių tarpusavio bendradarbiavimas priklauso nuo ypatingų molekulių receptorių, kurie praleidžia jonus ląstelės viduje ir išorėje. Jonai įtakoja ir receptorių veiklą.

Naudojant kompiuterinio modeliavimo metodą norėta parodyti, kaip jonų ir receptorių sąveika siejasi su receptorių struktūros ir funkcijų įvairove. Vis labiau aiškėja, kad NR1/2D receptoriai, kurie priklauso mažiausiam receptorių NMDA grupės potipiui, atlieka svarbias funkcijas smegenyse, pvz., įtakoja ilgalaikės depresijos ar ligų procesus. Detalūs tyrimai apie tai, kaip veikia NMDA receptoriai, padėtų efektyviau gydyti šizofreniją, Alzhaimerio ligą ir insultą. Atmintis išsivysto stiprėjant smegenų ląstelių, vadinamų sinapsėmis, tarpusavio ryšiams. Kai palieti karštą viryklę, skausmo signalas iš rankos ir vizualinis signalas iš karto keliauja į smegenis 'apeinant' atmintį.

Atminčiai sužadinti reikia, kad suaktyvėtų skirtingų tipų receptoriai sinapsėse. Kalcio jonų srovė NMDA receptoriuose atlieka pagrindinę funkciją. Neuronai tarpusavy ‘komunikuoja’ siųsdami į sinapsę gliutaminą, kuris 'suriša' NMDA receptorius budinčiame neurone. Jeigu budintis neuronas yra stipriai sužadintas, magnio jonai yra išstumiami iš NR1/2A receptorių, kurie priklauso NMDA receptorių grupei. Tada kalcio jonai gali laisvai pasiekti budintį neuroną sinapsėje, o to rezultatas - atminties kodas, kad karšta viryklė reiškia skausmą.

                

Kitas NMDA receptorių tipas, kuris, manoma, padeda formuoti atmintį, yra NR1/2D. NR1/2A receptoriai turi būti smarkiai sužadinti, kad kalcio jonai prasiskverbtų pro membraną, o NR1/2D receptoriai reaguoja ir į silpnesnius signalus. Magnio jonas, kuris smarkiai blokuoja NR1/2A receptorių kanalus, gana lengvai patenka į NR1/2D receptorius. Šiuose receptoriuose magnis veikia kaip ‘magnetiškai laidus’ jonas, o tai reiškia, kad jis gali tekėti receptoriaus kanalu ir neužstrigti jo viduje.

Kol kas   NR1/2D receptorių tyrimai dar nėra išsamūs ir tikslūs, kad būtų galima šiuos receptorius tiesiogiai sieti su žmogaus ligomis ir atmintimi, tačiau bandoma ieškoti būdų tokiai teorijai pagrįsti.

Eureka Alert

Rašyti komentarą (0 Komentarai)

Ekspertai iššifravo vėžio genetinius kodus
29-10-2006

JAV mokslininkai sėkmingai iššifravo visus krūties bei gaubtinės žarnos vėžio genetinius kodus. Gautas genetinis žemėlapis rodo, kad beveik 200 mutavusių genų, kurių didžioji dalis anksčiau nebuvo žinoma, padeda navikams atsirasti, augti ir plisti po žmogaus organizmą.

Atradimas taip pat gali padėti geriau diagnozuoti vėžį ankstyvose, geriausiai gydomose jo atsiradimo stadijose. Be to, minėto atradimo dėka bus galima taikyti asmeninį gydymą. Mokslininkai tikisi ateityje užkirsti kelią bei gydyti vėžį atsižvelgiant į kiekvieno žmogaus genomą. 

Johnso Hopkinso Kimmelio vėžio centro žiniomis moksliniai tyrimai parodė, jog vėžys yra žymiai sudėtingesnė lyga nei iki šiol manyta.

Mutavę krūties bei gaubtinės žarnos navikai skyrėsi. Tai reiškia, jog kiekvieno iš šių navikų tipų susiformavo priežastys skyrėsi.

Kiekvienas individualus navikas kyla skirtingo genetinio plano dėka. Tai leidžia paaiškinti, kodėl kiekvieno žmogaus atveju navikai taip skiriasi. Todėl mokslinio atradimo bendraautorius daktaras Viktoras Velculsecu teigia, jog nėra dviejų identiškų pacientų.

   


BBC News

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Jungtinėje Karalystėje pritarta veido persodinimo operacijai
26-10-2006

Jungtinės Karalystės Londono karališkojoje ligoninėje ketinama atlikta pirmąją pasaulyje pilną veido persodinimo operaciją. Šiai operacijai pritarė valstybinė sveikatos etikos taryba.
Kol kas operacijai nėra išrinktas nė vienas pacientas. Tuo tarpu į Peterio Butlerio, kuris po kelių mėnesių vadovaus persodinimo operacijai, komandą jau kreipėsi 30 potencialių kandidatų.
Praėjusių metų lapkričio mėnesį Prancūzijos pilietei Isabelle Dinoire atlikta pirmoji pasaulyje dalinė veido persodinimo operacija.

Butleris pažymi, kad šiuo metu atliekama sudėtinga pacientų atranka, kurios metu atsižvelgiama į potencialių pacientų sugebėjimą išspręsti iškilusias psichologines problemas. Ketinama atrinkti keturis Jungtinėje Karalystėje ar Airijoje gyvenančius pacientus. Planuojama kas 6 mėnesius atlikti po vieną tokio pobūdžio operaciją. Butleris neoperuos vaikų, nes gali iškilti problemų tvarkant informuoto sutikimo klausimus.

Operacijos metu bus pašalinta donoro paciento oda, po ja esantis riebalų sluoksnis bei 8 skirtingos kraujagyslės, 4 arterijos ir 4 venos. Vėliau nuimtas donoro veidas bus 'prijungtas' recipientui.

         
Peterio Butlerio nuotrauka - o taip jis atrodytu su 'nauju' veidu.


Operacijos eiga

BBC News

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Jei NBA komandų žaidimui vadovautų kompiuteris, Šakilas O‘Nealas sėdėtų ant suolo
24-10-2006

Gal būt Šakilas O‘Nealas (Shaquille O'Neal) ir yra vienas geriausių NBA krepšininkų, bet jis per NBA finalinių varžybų seriją, vykusią šiemet birželio mėnesį, geriau turėjo sėdėti ant atsarginių suolo. To, be abejo, nebuvo, tačiau taip nusprendė kompiuterinė programa Lenovo Stat, sukurta vienos iš didžiausių pasaulyje kompiuterių gamintojų – korporacijos Lenovo Group Ltd.
Lenovo Stat apskaičiavo, kad geriausia žaidėjų kombinacija Miami Heat komandai per finalines varžybas turėjo būti Dveinas Veidas (Dwyane Wade), Džeimsas Pose (James Posey), Haris Peitonas (Gary Payton), Entonis Valkeris (Antoine Walker) ir Alonzo Mourningas (Alonzo Mourning). Šakilo, vieno iš geriausių NBA krepšininkų, 11 kartų žaidusio 'Visų žvaigždžių' rungtynėse ir turinčio vieno iš 50 geriausių žaidėjų NBA istorijoje titulą, šiame sąraše nebuvo. Vietoj jo į startinį penketuką programa įtraukė Alonzo Mourningą.

Lenovo sukūrė šią programą įgyvendinant dalį partnerystės sutarties su NBA, pagal kurią Lenovo aprūpins kompiuteriais NBA krepšinio komandų trenerius ir teisėjus trisdešimtyje JAV sporto arenų.

NBA komisaras Deividas Šternas (David Stern), pasakęs, kad šių kompiuterių renkami statistiniai duomenys bus ypač naudingi treneriams, vis tik atsisakė komentuoti šios programos rekomendaciją neleisti žaisti Šakilui, pajuokavęs, kad jie draugai.

Gal būt jau netrukus kuris nors treneris nuspręs leisti pavadovauti žaidimui ir šiai programai?


Scientific American

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Kapų vagys padėjo surasti tris nežinomas faraono dantų gydytojų kapavietes
23-10-2006

Egipto policija suėmė kelis kapų vagis, kurie pradėjo kasinėjimus Egipto smėlynuose prieš du mėnesius, ir pasirodė, kad vagys buvo išsirinkę tinkamą vietą į pietus nuo Kairo netoli vienos iš seniausių laiptuotos faraono Djoser piramidės - čia buvo surastos trys 4 tūkstančių metų senumo kapavietės, pastatytos pagerbti dantų gydytojus, gydžiusius faraoną ir jo šeimos narius.

  
   Kasinėjimų vieta


Prie įėjimo į vieną kapavietę iškirsti hieroglifai, įspėjantys, kad bet kas, pažeidęs kapo ramybę, bus suėstas krokodilo ir gyvatės.

Zahi Hawass, Egipto archeologo nuomone, nuolat pasikartojantis akies virš ilties hieroglifas reiškia, kad čia buvo palaidoti dantų gydytojai, o kiti hieroglifai nurodo jų vardus - Iy Mry, Kem Msw ir Sekhem Ka. Hawass nuomone, jie nebuvo giminės, o greičiausiai dirbo kartu, todėl ir buvo kartu palaidoti.


Manoma, kad ilties ir akies hieroglifai rodo, kad čia buvo palaidoti dantų gydytojai.

Nors archeologai intensyviai tyrinėja Egiptą jau 150 metų, Zahi Hawass įsitikinęs, kad kol kas yra surasta tik trečdalis senovės Egipto civilizacijos radinių, o visa kita dar slepia dykumų smėlis.

MSNBC News

Rašyti komentarą (1 Komentarai)
Tyrimas parodė, kaip Ebolos ir Marburgo virusai sukelia ligą
22-10-2006

Ypač pavojingi Ebolos ir Marburgo virusai nužudo net 80% jais užsikrėtusių žmonių ir yra ypač paplitę tropiniuose Afrikos miškuose, kur nuo jų kasmet miršta šimtai žmonių.

Šie virusai sugeba blokuoti imuninę sistemą.

Mokslininkas Ian Lipkin iš Colombijos universiteto su grupe kolegų tyrė šių virusų genus, ieškodami genome tokių dalių, kurios būtų panašios į kitų virusų, sugebančių blokuoti imuninę sistemą, genų atkarpas.
Jie taip pat susintetino eilę amino rūgščių (proteinų), kuriuos sukuria tos genų atkarpos ir tyrė, kaip jie veikia imuninę sistemą. Pasirodė, kad iš 17 tirtų protenų net 16 sugeba neutralizuoti žmogaus imuninės sistemos ląsteles, o viena – veikė tik šimpanzių imuninę sistemą, tačiau neturėjo jokio paveikio žmogui.

Toliau tirdami šias naujai susintetintas amino rūgštis, mokslininkai tikisi sukurti vaistus nuo mirtinai pavojingų Ebolos ir Marburgo virusų, nuo kurių vaistų kol kas nėra, o šios ligos gali plisti ir dėl padidėjusio žmonių mobilumo, prekybos gyvūnais ar tapti teroristų ginklu.


Ebolos virusas

Nuoroda į straipsnį žurnale 'Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) Journal'.

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
Tinklapis 'Darwin Online'
19-10-2006

Kembridžo Universitetas paskelbė įpusėjęs kurti visų Charles Darwin (Čarlzo Darvino) darbų internetinį tinklapį.

Šiuo metu jame yra maždaug pusė iš visų Darvino darbų - dešimtys tūkstančių jo rašytų tekstų, originalių leidinių elektroninės versijos, nuotraukos, audio failai.
Tikimasi, kad jo visi darbai bus skaitmenizuoti ir patalpinti į šią duomenų bazę iki 2009 metų.

Tinklapis, pavadintas 'Darwin Online', yra čia: Darwin Online

    

Rašyti komentarą (0 Komentarai)
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kitas > Pabaiga >>

Rezultatai 1 - 40 iš 578

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.