Pirmas puslapis
Proveržis lazerinėje chirurgijoje
23-03-2006

Lazerine spinduliuote gali būti atliktos įvairios medicininės procedūros. Viena iš jų - vėžinių navikų pašalinimas. Stiprus lazerio spindulys yra nukreipiamas į šviesolaidį bei per kitame jo gale esantį kateterį kaitina nuo milimetro iki centimetro dydžio pažeistus audinius. Tačiau tokia metodika dar yra gana brangi. 2002 metais Jeffrey Gordon ir kolegos iš Ben-Gurion universiteto Izraelyje sufokusavo įprastą Saulės šviesą į šviesolaidį, naudodami parabolinį veidrodį. Šiuo atveju spindulio galia gali būti panaši kaip ir lazerio atveju, tačiau dėl Saulės šviesos nepastovumo bei skirtingo Saulės šviesos intensyvumo skirtingose šalyse tokios sistemos panaudojimas yra labai ribotas.

Dabar pavyko pasiekti panašius rezultatus, naudojant lankinio išlydžio lempą. Šviesa fokusuojama dviem veidrodžiais, o trečias veidrodis sugražina į kitą pusę nuo lempos sklindančią šviesą. Pastaroji metodika turi pranašumų, palyginus su lazerine metodika. Matomoji šviesa giliau patenka į audinius, palyginus su infraraudonąja ar ultravioletine spinduliuote. Kitas privalumas yra mažesnė kaina. Nors sunaikinti audiniui reikia tiek pat energijos kaip ir lazerio atveju, tačiau tai yra mažiausiai 10 kartų pigiau. Taip pat naujoji metodika yra saugesnė, nes spindulys yra gerai matomas, priešingai lazerio spinduliui, kuris yra nematomas.   

PhysicsWeb

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.