Pirmas puslapis
Aptikta planetų sistema, kurioje jos sukasi priešingomis kryptimis
19-02-2006

NASA astronomai aptiko neįprastą planetų sistemą, kurioje vidinės planetos sukasi į vieną pusę, o išorinės – į kitą. Besiformuojanti planetų sistema smarkiai skiriasi nuo mūsiškės Saulės sistemos, kurioje visos planetos sukasi į vieną pusę.
Astronomai mano, kad ši keista sistema pradėjo formuotis iš dviejų skirtingų materijos debesų, kurie sukosi skirtingomis kryptimis.

Saulės sistemoje visos planetos, pradedant Merkurijumi ir baigiant Plutonu bei objektais, esančiais dar toliau, sukasi apie Saulę viena kryptimi, nes mūsiškė sistema susiformavo iš vienos besisukančios masyvios dujų ir dulkių sankaupos.
Tai, kad panašioje sistemoje galėtų būti planetų, kurios skrietų priešingomis kryptimis, buvo labai netikėta. "Kol kas tai pirmas kartas, kai aptiktas toks procesas, ir tai reiškia, kad planetų formavimasis iš materijos diskų yra sudėtingesnis, nei mes iki šiol manėme," - pasakė Anthony Remijan iš Nacionalinės radijo astronomijos observatorijos.

Šis keistas darinys yra nutolęs 500 šviesmečių nuo Žemės ir yra labai ankstyvoje formavimosi stadijoje – centre jauna žvaigždė, planetos dar nesusiformavusios, sistemoje kol kas yra du plokšti dulkių diskai, besisukantys vienoje plokštumoje priešingomis kryptimis apie centrinę žvaigždę.

Universe Today

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Lauras
Parašytas Lauras Data 2007-05-10 16:58:55
Lydeka@nkm.lt
lydeka@nkm.lt
Parašytas Lauras Data 2007-05-10 16:57:09
GGGGGEEEEERRRAAASSS
Laura
Parašytas Svečias Data 2006-12-18 19:39:35
JJJEEEGGGGAAA

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.