Pirmas puslapis
Radiacija gali turėti teigiamą poveikį sveikatai.
30-01-2005

Naujo mokslinio tyrimo Toronto universitete metu nustatyta, kad mažos radiacijos dozės gali turėti teigiamą poveikį sveikatai. Mokslinio tyrimo rezultatai publikuoti paskutiniame žurnalo „Environmental Toxicology and Chemistry“ numeryje. Nustatyta, kad mažos, lėtinės gama radiacijos dozės, nuo 50 iki 200 kartų viršijančios natūralios leistinos radiacijos lygį, turėjo teigiamą poveikį streso ir imuniteto atžvilgiu gamtoje gyvenančiai laukų pelėno populiacijai. Straipsnyje pateikti hormezės įrodymai, atlikus tik šį vieną, didelio masto ilgalaikį eksperimentinį tyrimą, pirmą kartą tiriant lėtinį gama radiacijos poveikį žinduoliams. Hormezė – tai reiškinys, kuomet mažos dozės bet kokio žalingo agento gali turėti stimuliuojantį ar teigiamą poveikį. Šis neįprastas reiškinys pastebėtas daugeliui cheminių junginių, įskaitant alkoholį ir jo metabolitus, antibiotikus, herbicidus, insekticidus ir fungicidus, o taip pat hormetinį poveikį turi kai kurie fizikiniai procesai, pavyzdžiui, radiacija. Hormezės efektai pasireiškia daugeliui organizmų: mikrobams, grybeliams, taip pat augalams ir gyvūnams. Hormetinis atsakas skiriasi ir gali pailginti gyvenimo trukmę, pagerinti augimą, dauginimąsi. „Kaip tiksliai mažos radiacijos koncentracijos sukelia hormetinį atsaką, lieka neaišku, kadangi tik kelios laboratorijos tyrė žinduolius, paveiktus mažomis radiacijos dozėmis, nesukeliančiomis kenksmingo poveikio,“ teigia prof. Rudy Boonstra iš Zoologijos katedros. „Kol kas nustatėme galimą mechanizmą, paaiškinantį teigiamus poveikius.” Tyrimo metu Boonstra kartu su mokslininkais Richard Manzon, Steve Mihok ir Julie Helson tyrė laukinių pelėnų populiacijas. Eksperimentas, pavadintas ZEUS (Zoological Environment Under Stress). Izoliuotos pelėnų populiacijos buvo veikiamos nedidele radiacija keturių metų bėgyje. Tyrimų duomenimis, nedidelis gliukokortokoidų kiekio padidėjimas dėl radiacijos poveikio gali būti svarbus esminis faktorius, susijęs su gyvenimo trukmės pailgėjimu, kuris pastebėtas kitų nedidelių tyrimų su smulkiais žinduoliais, paveiktais mažomis radiacijos dozėmis, metu.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas goldenrose Data 2007-04-14 16:08:20
atsiprašant, garbieji mokslininkai, bet čia gryniausia nesąmonė... dar tokios nesąmonės negirdėjau, visi kalbėjo, kad radiacija kenkia, žmonės miršta, kyla visokie išsigimimai, o dabar teigiama, kad radiacija turi net teigiamą poveikį? Gal jie ir mokslininkai, bet nežino kas bus ateityje ir tik toms pelėms....
Parašytas Svečias Data 2006-03-23 14:07:33
cool

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.