Pirmas puslapis
Netrukus Anglijoje pradės veikti naujas sinchrotronas
15-07-2006

Anglijoje, Pietų Oksfordšire, netrukus pradės veikti unikali mokslinė laboratorija, pavadinta Deimanto šviesa (Diamond Light Source). Tai didžiausia Anglijos vyriausybės ir Wellcome Trust fondo investicija į mokslinius tyrimus per pastaruosius 30 metų, simbolizuojanti naują mokslo pažangos lygmenį. Į šią laboratoriją investuota net 1,5 milijardo litų (300 mln. svarų), jos dydis - kaip penkių futbolo aikščių, o pagrindinis mokslinis instrumentas bus sinchrotronas – atominių dalelių greitintuvas. Jame elektronai yra įgreitinami beveik iki šviesos greičio, o jų trajektorija išlenkiama magnetiniu lauku – to pasėkoje jie praranda dalį energijos ir išspinduliuoja šviesą, vadinamą sinchrotrono šviesa.

Ją nukreipus į įvairius mėginius, bus tyrinėjama jų struktūra. Sinchrotrono šviesa ypatinga tuo, kad ją sudaro labai platus elektromagnetinių bangų spektras – nuo mikrobangų iki rentgeno spindulių, o jos intensyvumas yra ypač didelis – milijonus kartų didesnis nei galingo rentgeno spindulių aparato.

Pradėjęs veikti 2007 metų sausio mėnesį, Deimanto šviesos sinchrotronas dirbs beveik be pertrūkių – 7 dienas per savaitę, dieną ir naktį, tik su retais technologiniais sustojimais. Jau dabar viso pasaulio mokslininkai rezervuoja sau laiką, kada jie galės pasinaudoti šio unikalaus mokslinio įrenginio galimybėmis, o jos tikrai didelės – šoninėse sinchrotrono atšakose (kurių kol kas bus septynios, bet palnuojama jų skaičių padidinti iki 40), į kurias bus nukreipiama jo šviesa, bus galima tirti, kas atsitinka medžiagoms, esant milžiniškiems slėgiams ir temperatūroms, tyrinėti sudėtinas virusų ar proteinų molekulines struktūras.

Pirmasis sinchrotrono šviesos spindulys

 


Sinchrotrono schematinis vaizdas 

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.